ThePostOnline

Barack Obama: The Movie

21-10-2009 13:54

Nederlandse politieke partijen zijn nogal gecharmeerd van Barack Obama. Op Geert Wilders na kijken de meeste politici op naar de man die vanuit vrijwel niets het Witte Huis in kwam. En die bewondering gaat de komende maanden nog eens dunnetjes overgedaan worden als de documentaire By The People: The Election Of Barack Obama ook in Nederland uitkomt. Wanneer de film te zien zal zijn in Nederland is nog even onduidelijk. In Amerika komt hij dit najaar ergens uit. Maar reken maar dat de political junkies in Nederland de genitaliën al opwrijven bij het lezen van de hierboven geplaatste zinnen.

Het heeft dan ook even geduurd voordat Nederlandse politieke junkies met een gerust geweten weer een DVD over een Amerikaanse verkiezingscampagne konden kijken. Journeys with George, over de
eerste presidentiële verkiezingscampagne van George W. Bush, werd zo goed als genegeerd. Want de hoofdrolspeler stond de junkies niet aan. Rechts en dus negeren. Triestig schoof men The War Room maar weer in de DVD-speler, de documentaire over de door Bill Clinton gewonnen verkiezingscampagne van 1992.

Dat waren nog eens tijden! Een jonge gouverneur die zijn hotdog maar wat graag in andere broodjes legde – en daar door handig opereren van zijn campagneteam (en de kandidat zelf!) toch als winnaar uit kwam. Iedere junkie heeft de DVD grijsgedraaid in de kast staan. Maar goed, dat was 1992, en zoals het is met een heel oude pornofilm: op een gegeven moment heb je de pukkeltjes en de putjes allemaal wel geteld. Niets meer om over te praten tijdens verjaardagen.

Het effect van “By The People…” zal net zo dramatisch zijn als “The War Room”. Tijdens een congres over het 90-jarige bestaan van de Bond van Adverteerders had men David Plouffe gehaald voor een toespraak. Plouffe was de campagneleider van Obama. De campaigners in de congreszaal hingen ademloos aan zijn lippen, politici van hoog tot laag kwamen van heinde en verre om te horen wat het orakel te zeggen had, ministers maakten letterlijk ruimte vrij in hun agenda.

Maar wat Plouffe zei, en wat straks in de film over Obama allemaal te zien zal zijn, is iets wat de campaignende political junkies al lang weten. Iedere zichzelf serieus nemende campaigner weet wat
wel werkt, en wat niet. Daarom zei Plouffe meerdere keren dat het toch vooral de kandidaat Obama was die mensen enthousiasmeerde.

Maar het zal niet baten. De politieke junkies zullen met pen en blocnote voor het scherm zitten en alle trucjes en ideetjes opschrijven en hun politicus nóg eens naar een “hoe kun je speechen als Obama?”-cursus sturen. Het zal even duren voor velen zullen inzien dat als mensen je kandidaat gewoon niet mogen, geen enkel trucje werkt.

Dus bereid u maar alvast voor: net als met The War Room moeten we het op verjaardagen de komende jaren met By The People doen. Tot vervelens toe.

CC-Foto: Steve Jurvetson