ThePostOnline

Change we could believe in

05-11-2009 10:11

Van de politieke held van een internetgeneratie naar Nobelprijswinnaar. De carrière van een beginnend president kan slechter verlopen. Het is echter niet zozeer Obama zelf, maar zijn aura dat de kiezers wist te binden. Een aura, weliswaar verbonden met de persoon Obama, maar groter dan de man zelf. Waarschijnlijk zorgvuldig gespindokterd was het aura change en change zou er komen en change kwam er… Op de dag van de verkiezingen kleurden zelfs in Nederland collegebanken blauw, met een hoop voor een nieuw Amerika. En net zoals change niet beperkt blijft tot de personificatie in Obama zo is het idee Amerika nog steeds groter dan dat; een verandering in de wereldpolitiek zou er mogelijk komen.

Het zou flauw zijn het daadwerkelijk krijgen van de Nobelprijs nu Obama aan te rekenen. Niemand lijkt dan wel precies te weten waarvoor hij hem krijgt, maar de veelgevoelde ontgoocheling is de keerzijde van de change. Deze keerzijde leek er zo plotseling te zijn, maar zoals gezegd; dat is Obama niet persoonlijk aan te rekenen. Change die voor even het cynische geloof in een vastgeroest systeem verdoezelde, was iets dat men zelf maakte. De tekenen waren echter al daar, op welke change doelde men nu precies, maar men bleef er in geloven. Een boegbeeld van progressief Europa, het Homohuwelijk leek naar Amerika te komen, toch zeker onder Obama. Toch?

Uiteraard niet, proposition eight was een eerste teken dat change ook gewoon meer van hetzelfde kan betekenen. Of wellicht zelfs minder.  Obama, al door CNN weggezet als tegenstander van het homohuwelijk als progressief boegbeeld nemen was altijd een opzienbarende reactie van veel Europeanen. Het laatste slachtoffer is de staat Maine. De staat Maine, inderdaad, want zo’n politiek systeem blijkt ondertussen heel wat ingewikkelder, met federale en lokale wetgeving. Medicinaal marihuanagebruik wordt verruimd, maar het homohuwelijk sneuvelde. Ondertussen onderkennen steeds meer Amerikanen al het geen de Amerikanen zelf het beste wisten tijdens de campagnes; echte change, daar moet je zelf voor zorgen.

Inderdaad, het homohuwelijk is maar een facet uit een compleet politiek spectrum aan keuzes die men kan maken. Eens te meer bewijzend dat politiek begrip een veel complexer denkraam vergt dan links en rechts echter wijst het er eens te meer op dat we graag in een waas van change geloven maar de daadwerkelijke beloften niet altijd meer zien. Zeker van over een oceaan is het zicht niet altijd helder. Lokaal kan men change echter wel veel directer in gang zetten als initiatieven als “buying for equality” aantonen.

CC-Foto: Kurt Löwenstein Educational Center Int.Team