ThePostOnline

Het Venlose verhaal

19-11-2009 16:30

De hel op aard, dat is waar ik woon.

Tenminste, als ik de media mag geloven. In Hilversum is Venlo een onveilige stad, overspoeld door drugstoeristen. Een stad waarin moslims en katholieken, oude en nieuwe Venlonaren, elkaar naar het leven staan. Een permanente vuurzee waarin Geert Wilders zijn ideologische kookpunt bereikte. Venlo niet alleen als rand van Nederland, maar als rand van de wereld.

De laatste dagen stonden ze er weer met z’n allen, de gasten uit Hilversum, boos bonzend op de poorten van de stad. Deze keer vanwege de vroege stembusgang. Geert Wilders overwoog deelname, maar zag daar maanden geleden al van af. Toch waren de nieuwsprogramma’s en actualiteitenrubrieken eensgezind in hun insteek: een item in de geest van Geert. NOVA had Paul Lamberts en Ismail Hassani . Het NOS Journaal had Paul Lamberts en Ismail Hassani . En Pauw en Witteman hadden Paul Lamberts en Ismail Hassani. Zelfs GeenStijl had Hassani.

Wie dat zijn? Dat hebben we ons in Venlo de laatste dagen ook regelmatig afgevraagd. Paul Lamberts meldde zich eerder dit jaar aan voor de Venlose PVV. Werd gewogen en te licht bevonden, eerst door de partijleiding in Den Haag en daarna door zichzelf. Ismail Hassani regelde in drie dagen deelname aan de verkiezingen met de Nederlandse Moslim Partij, een partij zonder programma en zonder achterban. Twee jonge Venlonaren die nooit serieus in de buurt zijn gekomen van een raadszetel. Politieke nobody’s in Venlo, maar tegelijk de meest begeerde Venlonaren in Hilversum.

Wat Lamberts en Hassani naast hun onbeduidendheid gemeen hebben is hun belang bij onvrede. Beiden ontlenen hun bestaansrecht aan de boodschap dat het op dit moment om te huilen is en dat verandering noodzakelijk is. Door ze overal een podium te geven, wordt die boodschap onder een enorm vergrootglas gelegd. Het is dan ook niet meer dan logisch dat mensen in Amsterdam, Groningen en Utrecht aannemen dat Venlo een plek is waar je je leven niet zeker bent.

Ik wil die mensen geruststellen. In het echt is Venlo namelijk een doodnormale, gezellige grensstad. Een stad waar het eigenlijk best goed gaat. In veel andere steden aan de grens met België en Duitsland wordt jaloers gesproken over het zogenaamde Venlo-model, waarmee de drugsoverlast in de binnenstad sterk is teruggedrongen. En toen minister Vogelaar in haar korte carrière als minister veertig probleemwijken adopteerde, zat daar geen enkele Venlose wijk bij. De onderwerpen die hier spelen gaan over een cultuurpodium, voorzieningen in de kleine kernen en een nieuw stadskantoor.

De redactie die dat wel oppikte was die van BNN Today. Daar kreeg ik in aanloop naar de verkiezingen een minuut om te vertellen over de Venlose thema’s. Een minuut. Het is een begin.

Thijs Pennings is eindredacteur nieuws bij Omroep Venlo.
 
CC-Foto: Joaquin Maturana Contti