Voorbij het eigen gelijk
 
 
avatar
   
ThePostOnline

Tweatrix

Het moet als een mokerslag zijn aangekomen in huis Ten Bosch, of kasteel Drakensteyn, of paleis Soestdijk of een van die vele andere door belastinggeld gefinancierde paleisjes waar onze koningin doorgaans resideert: een bekend politicus die een twitterfeest organiseert. Nog erger: een bekend links politicus die een twitterfeest organiseert. Dus geen Geert Wilders, dan had Beatrix misschien nog wel even zuchtend in beeld willen komen om haar ongenoegen te laten blijken over die via internet toenemende systeemhaat enzo.

Maar nee, het is de immer verstandig over komende Femke Halsema, die, net als vele andere politici die Bea zeer na aan het hart liggen, een baken van verstand en fatsoen is. Uitgerekend zij draait nu even een twitterfeestje in elkaar. ‘Alsof het godverdomme, verschoont u mij voor mijn Frans landgeneuten, niks is!’, schreeuwde Bea vorige week door de lange, stille, koude gangen van haar paleis.

Nog niet zo heel lang geleden had Bea nog een heus telegram naar een gouden plak winnende sporter gestuurd.
Stop.
Een TE-LE-GRAM!
Stop.
Ze was nog persoonlijk per gouden koets op zoek gegaan naar een PTT-Postkantoor.
Stop.
Maar dat bleek ook al nergens te vinden.
Stop.
Onderweg viel het haar trouwens wel op dat er nog maar weinig koets wordt gereden in Nederland.
Stop.

Boodschap
Dat telegram aan die sporter was natuurlijk een boodschap voor het volk: ‘Luister goed landgeneuten, wij, hare koninklijke hoogheid Beatrix, zeiden het tijdens mijn kersttoespraak al en nu zeggen wij het weer: dat internet, met al dat anonieme gezwets en gekwets, tendentieus plat vermaak en gepubliceer van foto’s waarop mijn teerbeminde zoon en schoondochter ongevraagd zomaar skiënd en wel zijn te zien maakt alleen maar de democratie kapot en drijft mensen uit elkaar. Wie écht wat wil betekenen voor een ander stuurt een telegram, want dat is een snelle en efficiente manier van berichten doorgeven. Gaat stukken sneller dan de postiljon. Dat internet dat gaat nooit wat worden. Dat lazen wij, Beatrix van Oranje Nassau, laatst nog op onze favoriete website Joop.nl’.

En toen kwam dus Femke Halsema met haar twist. Ja, nou ja, eerst kwam Bert Brussen met zijn Twittershizzle, maar die kent verder toch niemand laat staan Beatrix. Femke kent Beatrix dan weer wel. Beatrix mag zelfs “Fem” zeggen, iets wat normaal gesproken alleen Pieter Hilhorst, haar man en kinderen en dat komische duo uit het GroenLinks-bestuur dat elk jaar met een vuurwerkverbod op de proppen komt, mogen.

Ja, een feest via Twitter! Een hele zaal vol mensen die de vrijheid van internet, hun verwantschap via twitter en het voortbestaan van de Nederlandse democratische rechtstaat vieren, ondanks de toenemende invloed van kwetsende relweblogs als GeenStijl.nl en Sargasso.nl of het gezag en staatsondermijnende medium Twitter, waardoor Frits Wester nog het Kabinet heeft laten vallen.

Staatsportret

Grote dikke tranen biggelden over de wangen van Hare majesteit. Zoute droppels druppelden op haar dure hermelijnen mantel, haar blauwe mascara liep langzaam uit. Ze leek nu sprekend op dat staatsportret van haar met al dat uitgelopen blauw. De laatste keer dat Bea zo had moeten huilen was toen die jongen van de Balkenendetjes wéér voor de deur stond om zijn Kabinet aan te bieden. Die jongen was met geen stok uit de paleistuinen te slaan.

Nuja, wie niet sterk is, moet slim zijn dacht de majesteit. Beatrix droogde haar tranen en belde om een lakkei. Of die even haar Macbook Pro wilde komen brengen. En haar iPhone. Ze had namelijk een prachtig plan. Toen de lakei binnenkwam met de laptop en de telefoon grijnsde ze, en toen ze ‘LEVE DE REPUBLIEK!’ intikte in haar zojuist aangemaakte twitteraccount kon ze haar schaterlach niet langer inhouden. Ja, dit ging een hele lange en vooral beslist anonieme avond worden.

Bij @femkehalsema klikte ze op follow. Bij @janpeterbalkenende klikte ze op block and report for spam bij @bertbrussen klikte ze ook op follow en vijf minuten later weer op unfollow.

Kwarkhoofd
‘Wat heeft die WimLex toch een kwarkhoofd’, typte ze vervolgens en drukte op send. Het bericht verscheen direct in haar timeline. @jackdevries antwoordde met LOL, gevolgd door @maximeverhagen met de voor haar onbekende term ROFL.

Beatrix had zich nog nooit zo lekker gevoeld.

En God, God zag dat het goed was.

Bovenstaande tekst werd door Bert Brussen voorgedragen tijdens Femke’s Twist.

Bert Brussen op Femke’s #twist 27 feb 2010 from Gerbrand Oudenaarden on Vimeo.

   
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.