ThePostOnline

De PvdA-mantra en de bezwete koppen van de PVV

11-06-2010 10:00

De aanhangers van de politieke partijen deden tijdens de verkiezingsnacht denken aan voetbalsupporters. Parallellen waren duidelijk aanwezig. Gekleed in de kleuren van de eigen partij werd er bier gedronken en boe geroepen. En hoe later het werd, hoe slechter de aanwezigen aanspreekbaar waren. Op de overschaduwde prominenten na natuurlijk, die pasten hun media-training feilloos toe.

Laten we beginnen bij winnaar VVD. Spreekkoor van de avond was het weinig creatieve, doch doeltreffende ‘Marrùk, Marrùk, Marrùk.’ Begeleid door het immens afgezaagde ‘Simply the Best’ van Tina Turner doen de liberalen er wellicht verstandig aan om juist niet te bezuinigen op cultuur. En met die malle sjaaltjes in de lucht leken de boys van het VVD nog het meest op de clowns van het Oranje-legioen. Maar toch, er werd lekker gepilst én gezongen door de vrijwilligers in Scapa-shirts. Ook mooi dat de bar open bleef. Al met al een aardig optreden.

Mantra en klezmer
Over naar het sing when you’re winning publiek. Dan hebben we het uiteraard over het PvdA, want het gebrul was explosief toen het verlies in zetels bleek mee te vallen. Als een mantra schalde het ‘Job Có-hen, Job Có-hen’ door de zaal. Het bezwerende gezang viel paradoxaal genoeg te vergelijken met het antisemitische en monotone karakter van Oost-Europese spreekkoren. Toen het de verkeerde kant op ging in de peilingen werd het stil. De PvdA-achterban was daarnaast veruit het slechtst gekleed van alle grote partijen. De kloffies leken op die van de scruffy bastards van Liverpool. Maar dat kan ook aan het rood hebben gelegen.

Of er bij het SP is gejoeld en gezongen, weet ik niet. Wel was er een of ander bandje dat een soort van Russische marsmuziek speelde. Maar dat is onder voorbehoud, omdat de NOS de supersocialisten links liet liggen. Vonden ze vast niet erg. Het is overigens wel een gemiste kans voor de lads van de SP, want liedjes met klankrijm mogen best. Met Roemer en ‘moeder’ ben je in principe al een heel eind. Sowieso is een scherpe en grappige oneliner zo gemaakt, maar dat wisten ze bij de SP al.

PVV-hooligans
Voor de absolute winnaar is geen tromgeroffel nodig. Man, man, man, wat waren ze op dreef bij de PVV. Alle klassiekers kwamen binnen enkele minuten langs. Het toegankelijke ‘We love you Geertje, we do! Oooh Geertje, we love you!’ is tijdloos en werd dan ook massaal ingezet. Maar het ontroerendste spreekkoor kwam van enkele boefjes met bezwete koppen, die fanatiek door het einde van de speech van hun Geert heen zongen. Op de melodie van Winter Wonderland werd een ode gebracht aan de blonde Verlosser. ‘There’s only one Geertje Wilders, one Geertje Wilders. Walking along, singing a song…walking in a Wilders Wonderland.’ Dan ben je een grote hoor.

Ja, nu al zin in de Tweede Kamerverkiezingen van 2014. Met stadionfakkels, spandoeken en de vuvuzela.