ThePostOnline

Er is een akkoord

28-09-2010 12:13

Vandaag is een historische dag. Na ongeveer 58296 dagen van onderhandelen, ruzie maken, dissidenten buiten schoppen en uitgestorven gewaande mastodonten zien vertrekken, lijken een ongetwijfeld opgeluchte VVD-leider Mark Rutte, last CDA’er standing Maxime Verhagen en de Onkreukbare Geert Wilders (PVV) er uit te zijn: later deze dag verwachten ze een akkoord te bereiken dat ze morgen aan hun fracties voor zullen leggen.

Met de feedback die ze daar van krijgen, gaan de drie heren donderdag verslag uitbrengen aan informateur Ivo Opstelten. Vervolgens moet het CDA-congres zich er zaterdag ook nog over buigen. Daarna kan Rutte portefeuilles gaan verdelen, ministers aanwijzen en staatssecretarissen benoemen. Met een week of twee zou er dan een Bruin I Rutte I op het bordes bij koningin Beatrix kunnen staan.

Met andere woorden: we zijn er nog niet, al lijkt het er volgens RTL Nieuws op dat de CDA-achterban een aanstaand akkoord tussen CDA en VVD met gedoogsteun van de PVV niet zal dwarsbomen. Maar het is dus nog even duimen draaien voor de al zo lang in toenemende spanning levende bevolking van dit steeds verder verdeeld rakende landje.