Politieke jeugd: ‘Kabinet, maak echte keuzes voor de toekomst!’

29-10-2010 12:00

Nu het kabinet Rutte I bij de koningin op het bordes heeft gestaan, kan het aan de slag. En dat is hard nodig ook. Nederland staat immers voor vele uitdagingen. De vergrijzing, de woningmarkt, het integratievraagstuk, de arbeidsmarkt, de kredietcrisis, het onderwijs, onze energievoorziening, de globalisering; allemaal werpen ze vragen op die beantwoord moeten worden. Het land en onze generatie schreeuwen om visie en leiderschap om ons hier doorheen te leiden. Als wij het regeerakkoord lezen, krijgen we echter de indruk dat het kabinet de fundamentele vragen naast zich neerlegt en vooral niet te ver vooruit wil kijken. De focus ligt op het hier en nu. Daarom roepen we het kabinet op om echte keuzes te maken voor de toekomst.

Met Mark Rutte krijgen we een van de meest jeugdige premiers van de afgelopen 150 jaar. Dat stemt ons natuurlijk hoopvol, hoewel de leeftijd van de overige ministers die hoop weer enigszins tempert. Met zijn frisse uitstraling en zijn communicatieve kwaliteiten lijkt Rutte, los van de vraag of je van dezelfde politieke kleur bent of niet, de ideale persoon te zijn om Nederland met een nieuw elan te leiden en te hervormen. Maar kijken we naar de inhoud van zijn voorgestelde beleid, dan raken we toch teleurgesteld.

Hervormingen?
We zien Rutte I keuzes maken waarbij er enkel op korte termijn bezuinigd gaat worden, maar zonder een samenhangende visie om Nederland ook op lange termijn weer een solide begroting te geven. Er wordt niet bezuinigd door de broodnodige hervormingen door te voeren en er wordt niet geïnvesteerd in onderwijs en duurzaamheid. In plaats daarvan wordt de rekening doorgeschoven naar de volgende generaties.

Zo is het woord vergrijzing zelfs met vergrootglas niet in het regeerakkoord te vinden. De vergrijzing vraagt ons om kritisch te kijken naar ons pensioenstelsel, onze arbeidsmarkt en onze gezondheidszorg. Dit vraagt om visie en een samenhang in keuzes, keuzes die het kabinet nu niet maakt. Ons pensioenstelsel, waar nu veel over te doen is en waar in de toekomst nog meer over te doen zal zijn, moet het doen met een enkele nietszeggende zin. De vraag hoe de positie van jongeren op de arbeidsmarkt verbeterd moet worden, wordt niet eens gesteld, laat staan beantwoord. Van hervormingen is geen spoor te vinden.

‘Green deal’
Op het gebied onderwijs liggen er grote uitdagingen voor ons: te veel kinderen starten hun schoolcarrière met een achterstand, te veel MBO’ers hebben slecht of soms zelfs geen onderwijs en te veel landen schieten Nederland voorbij als het om het ontwikkelen van kennis gaat. De kwaliteit van het onderwijs, met aandacht voor de vorming van mensen, schiet tekort en leraren klagen terecht over de vele vergaderingen en bergen papier die bij hun vak komen kijken. In plaats van te komen met de benodigde en in de verkiezingsprogramma’s beloofde investeringen, wordt er netto bezuinigd op het onderwijs. Vooral het voortgezet onderwijs krijgt klappen. En in plaats van te komen met een visie en de bijbehorende veranderingen, komt het kabinet met een onsamenhangende lijst met maatregelen.

Volgens het kabinet moeten we in onze energievoorziening minder afhankelijk worden van het buitenland. Maar hoe? We zien niets over de belangrijke rol die het bedrijfsleven, het maatschappelijk middenveld en individuele burgers kunnen spelen in het ontwikkelen van duurzame energie. En terwijl de ambities voor hernieuwbare energie naar beneden worden bijgesteld, heeft het kabinet het over een ‘green deal’, zonder duidelijk te maken waar we dan aan moeten denken.

Toekomstbestendig
Onze generatie heeft behoefte aan een pakket met fundamentele keuzes om ons land toekomstbestendig te maken. Niet aan de lage ambitie van dit kabinet, waarmee voorbij gegaan wordt aan de uitdagingen waar ons land voor staat. Gelukkig is het nog niet te laat. Het kabinet is pas net begonnen en kan de koers nog veranderen. Laten we de komende tijd niet verspillen, laten we wat veranderen. Met dit initiatief, waarbij wij als Politieke Jongeren Organisaties onze politieke grenzen overstijgen, lukt het ons wel om te komen tot een gedeelde toekomstvisie, waarbij er tegelijkertijd oog is voor elkaars verschillen. We roepen het kabinet op ons voorbeeld te volgen en om echte keuzes te maken voor de toekomst en voor onze generatie. Wij helpen daar graag aan mee.

Jelle Menges – Jonge Socialisten (PvdA)

Eline van NistelrooijDWARS, GroenLinkse Jongeren (GroenLinks)

Jacques RozendaalSGPJ (SGP)

Robert HeijPerspectief (ChristenUnie)

Thomas BakkerJonge Democraten (D66)

Barbara van GennePINK! (PvdD)