Voorbij het eigen gelijk
 
 
Foto

Bruut fototopic: Stefan van der Kamp

Tags: ,


Het is in Nederland mogelijk om te kiteboarden in de winter. Echter zijn de sessies vaak van korte duur. De gevoelstemperatuur met een stevige zuidwesterwind duikt in januari al snel onder het minpunt. Als hoofdredacteur van een kiteboardmagazine is het dan ook van belang om je lezers op de hoogte te kunnen houden van plekken op aarde waar de sessies in de winter wel uren kunnen duren en er genoeg wind is om de vliegers aan te drijven. Zuid-Afrika is al jaren de stek waar Nederlandse kiteboardpro’s als Kevin Langeree en Ruben Lenten de winter doorbrengen. Dus hoog tijd om het land van de braai en de Tafelberg te bezoeken.

Welkom in de wereld van een kitesurfer in Zuid-Afrika. Klaar voor een tocht over zee om op golvenjacht te gaan.

Foto geschoten vanaf de rug. Net voer ik nog waar nu het witte water is.

Kaapstad is de plek om de zomer op te zoeken in de Nederlandse winter. Alex Vliege runt een gasthuis aan het water voor surfers en geniet hier van een avondvlucht aan zijn paraglider.

Kaapstad is een uitstekend vertrekpunt om een roadtrip te maken. Hier rent een local op leeftijd weg over de stenen voor de binnenkomende golf in Mosselbaai enkele honderden kilometers ten oosten van Kaapstad.

Een plek die doet denken aan een jungledorp en door paragliders de mooiste plek op aarde wordt genoemd. Wildernis.

Golfrijden op een surfboard met een vlieger is het nieuwe offpiste snowboarden.

Terwijl ik aan het werk was werd ik plotseling naar buiten geroepen. Er zou iemand in een gestrande boot in de baai aan het klimmen zijn. Het bleek te gaan om de Deense kiteboarder Nick Jacobsen die met vlieger en al in een bootkraan klom.

En er vervolgens vanaf sprong.

Halverwege ging zijn sprong nog bijna fout toen de vlieger hem richting de boot trok.

Dim stond naast mij te filmen en heeft de waanzin duidelijk vastgelegd. De video ging meteen viral. De volgende dag ben ik naar het schip toe gaan suppen om van dichtbij te bekijken hoe hoog Nick is geklommen.

Zuid-Afrika is al jaren de plek waar de Nederlandse sportman en voormalig wereldkampioen kitesurfen Kevin Langeree komt om te trainen. Dit jaar is hij aan het revalideren van een knieblessure, waardoor hij wat meer tijd heeft om van andere dingen in het leven te genieten.

De beelden op het water zijn gemaakt met een GoPro met behulp van een linemount, bodymount en headmount die ik meekreeg van de verhuurservice van Versusshop. Het verblijf en de roadtrip zijn mogelijk gemaakt door de Endless Summer Beachhouse. De haaienduik is ons aangeboden door Sharkdivingunlimited.com.

 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.