ThePostOnline

Jan Nagel grijpt de macht

02-03-2011 15:00

Deze Statenverkiezingen zijn, net als alle andere Statenverkiezingen sinds 1848, weer landelijke verkiezingen. De hamvraag lijkt te zijn: haalt deze gedoogcoalitie een meerderheid in de senaat. De ene peiling gaf gisteren de coalitie hoop, de andere wijst op het schromelijk overdreven “Belgische toestanden”. Spannend, maar het meest opmerkelijke is toch wel dat straks Jan Nagel en de OSF de macht in de Eerste Kamer lijken te hebben.

De coalitiepartijen zullen elkaar wel vasthouden in de Eerste Kamer en de oppositie zal uiteindelijk heus niet alles afstemmen, maar dan nog is de spilfunctie van de babyboompartijen en de OSF zeer opmerkelijk. Met zulke kleine verschillen telt immers iedere stem. Premier Rutte zal moeten laveren tussen het kabinet en de kleine partijtjes van wie je niet zeker weet wat ze stemmen. De OSF heeft een trackrecord dat vooral op dat van D66 lijkt, bij Nagel weet je het niet na de 2456 partijen die hij ondertussen heeft gehad. Onderhandelen met de volksvertegenwoordiging, dat is pure winst voor de democratie. Maar het levert uiteindelijk een zwak kabinet op dat niets wezenlijks aanpakt.

Woningmarkt, pensioenleeftijd, iemand?
De woningmarkt en het hele pensioenverhaal, dat zijn de twee grootste struikelpunten van dit kabinet. Daar zijn ze voorlopig vanaf gebleven, wat de hele ‘hervormingsagenda” van Rutte een gotspe maakt. 50Plus in de Eerste Kamer betekent dat Rutte het al helemaal moeilijk krijgt om op een fatsoenlijke manier de pensioenleeftijd omhoog te laten lopen of om eindelijk eens wat aan de hypotheekrente te doen. Natuurlijk kan hij daarvoor steun zoeken bij GroenLinks en D66, maar dat zal niet genoeg zijn. En Jan Nagel zal zijn stemmers, wat behalve bezorgde bejaarden ook de verschrikkelijke generatie is die nu bovenop de grote pot goud zit, dat zeker niet aandoen.

De OSF gaat ook aan macht winnen. Waarschijnlijk halen ze op eigen kracht net 1 zetel in de Eerste Kamer, maar ze kunnen wellicht profiteren van het CDA. In mei, als de Senaat echt wordt gekozen, bestaat zomaar de mogelijkheid dat provinciale CDA’ers fuck you zeggen tegen de landelijke kopstukken die hun werk vernaggelen. Wie weet levert dat de OSF wel een extra zetel op, een zetel die voornamelijk in het opppositiekamp verwelkomd zou worden. Dat maakt dat Nagel nóg belangrijker wordt.

Wurggreep
Goede kans dat Jan Nagel het kabinet dus in een wurggreep houdt met z’n een à twee zetels. Dat Henk Krol en kornuiten dus beslissen dat de AOW nog steeds op 65 blijft staan en dat babyboomers die een huis kochten voor honderdvijftig euro gulden op hun belastingvrije huis van zes ton kunnen blijven rekenen. Dat 50 Plus zo buitensporig invloed krijgt is misschien interessant voor politieke volgers, maar is iets ernstiger voor Rutte. Want dat Nederland wéér niets kan veranderen aan woningsmarkt en pensioenen is streep door de rekening voor elke premier met hervormingsambitie. En heel wat erger voor Nederland dan 130 kilometer per uur-geneuzel.

Huub Bellemakers vindt dat zelfs Jan Nagel passief stemrecht moet hebben. Maar hij vindt het wel met tegenzin.

CC Foto: Fotocollectie Nationaal Archief/Anefo/Hans Peters