Voorbij het eigen gelijk
 
 
ThePostOnline

Mama Grizzlies for president

Geraldine Ferraro, running mate van Walter Mondale tijdens de verkiezingen van 1984, was ooit de eerste Amerikaanse die kans leek te maken op een functie in het Witte Huis. De beoogde Democratische vice-president, die moest toezien hoe Ronald Reagan en George Bush sr. de verkiezingen wonnen, overleed dit weekend op 75 jarige leeftijd. Het zijn echter de Republikeinse vrouwen die in 2012 een serieuze poging willen wagen om de eerste vrouwelijke president te leveren. Hoewel de kansen voor Sarah Palin klein lijken, zou zij zomaar de Queenmaker van die andere conservatieve vrouw kunnen worden: Michelle Bachmann. Gaan de Mama Grizzlies in 2012 gezamenlijk het Witte Huis veroveren?

Palin en Bachmann
De term Mama Grizzly werd ooit door Palin gelanceerd om conservatieve moeders aan te duiden, die voor de toekomst van Amerika en hun kinderen vechten zoals de Grizzlyberen in Alaska vechten om hun jongen te beschermen. Met die retoriek probeert Palin vrouwen te inspireren en mobiliseren. Palin is echter een controversiëel figuur. Met een netto unfavorability van 26,3 procent, lijkt een erg groot deel van Amerika haar simpelweg niet te mogen. Teveel en tevaak heeft Palin zichzelf belachelijk gemaakt. Nog altijd heeft Palin niet bekend gemaakt of ze een gooi gaat doen naar het Witte Huis in 2012 en de belangrijkste reden daarvoor lijkt te zijn dat ze weet dat ze weinig kans maakt.

Desondanks lijkt er ruimte te zijn voor een vrouwelijke nominatie. Aangezien de Democraten in 2008 al hebben aangetoond dat het Witte Huis niet langer het domein is voor grijze blanke mannen, geloven ook steeds meer Amerikaanse vrouwen in de kans dat “een van hen” het presidentschap kan veroveren. Bovendien zou een Republikeinse vrouw als kandidaat een groot deel van de independent kiezers die traditioneel Democratisch stemmen, namelijk vrouwen, kunnen veroveren. Om de Republikeinse nominatie in de wacht te slepen is alleen het juiste geslacht echter niet genoeg. Waar Palin weinig kans lijkt te maken, is Michelle Bachmann, die sinds 2007 namens Minnesota in het Huis van Afgevaardigden zit en die namens de Republikeinen de eerste kandidaat uit Minnesota was die verkiesbaar stond voor Congress, een steeds nadrukkelijkere kandidaat aan het worden. Let wel: mits ze hulp van Palin krijgt.

Alles mee behalve bekendheid
Bachmann is net als Palin een adept van de Tea Party Movement (TPM). Hoewel ze al voordat de TPM ten tonele verscheen in het Huis van Afgevaardigden zat, iets wat haar geloofwaardigheid geeft bij de gevestigde orde binnen de Repubikeinse partij die weinig heeft met die beweging, richtte ze de House Tea Party Caucus op, het samenwerkingsverband tussen TPM-Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden waar ze ook voorzitter van is. Bachmann staat bekend als een social conservative, tegenstander van abortus en het homohuwelijk en voorstander van het doceren van intelligent design en creationisme op scholen, en als een fiscal conservative. Tijdens haar jaren in de lokale senaat van Minnesota stond ze zelfs bekend als de Republikeinse luis in de pels van Gouverneur Tim Pawlenty die haar concurrent is voor de Republikeinse nominatie in 2012. Waar Pawlenty beloofde de financiën in Minnesota op orde te krijgen zonder belastingen te verhogen, stond Bachmann vooraan om hem er op te wijzen wanneer hij zich niet aan die belofte hield. Bovendien is Bachmann als moeder van vijf kinderen en 23 pleegkinderen (!!!) de droomkandidaat voor conservatieve christenen.

Probleem voor Bachmann is echter dat ze nog weinig naamsbekendheid geniet. Er werd zo lang alleen naar Palin gekeken als het ging om conservatieve vrouwelijke kanshebbers, dat er nog nauwelijks peilingen gedaan zijn naar de kansen van Bachmann. Dat is waar Palin haar kan helpen. Door zich onomwonden achter Bachmann te scharen, niet als running mate maar gewoon als politieke vriendin, zou Palin haar naamsbekendheid in het voordeel van Bachmann kunnen laten werken, zonder dat Bachmann de negatieve gevoelens oproept die Palin achtervolgen. Vorig jaar toonden Bachmann en Palin al aan dat ze duizenden kiezers op de been kunnen brengen als ze de handen ineen slaan.

Iowa
Voor Bachmann zal veel aankomen op de eerste voorverkiezingen, de Iowa Caucus. Ze heeft daar een thuisvoordeel omdat ze in Iowa geboren is. Bovendien lijken de Republikeinen in die staat opzoek naar een conservatieve kandidaat en is haar campagne daar goed begonnen. Als ze de kracht van Palin om conservatieve vrouwen en gun owners te mobiliseren, de steun van de TPM en haar eigen voordelen in Iowa voor zich kan laten werken, lijkt Bachmann zeker kans te maken op de nominatie in Iowa. Als ze daar weet te winnen of, waarschijnlijk dan achter Huckabee, nipt tweede wordt, verzamelt ze genoeg momentum om een serieuze kandidaat te worden tijdens de voorverkiezingen die daarop volgen. Na Iowa, New Hampshire, Nevada en South Carolina zullen nog twee of drie kandidaten een serieuze kans maken op de Republikeinse nominatie. Als Bachmann het goed speelt en zichzelf weet te verzekeren van de steun van Palin, lijkt ze zeker kansen te hebben om haar partij in 2012 te vertegenwoordigen. Op Intrade.com, waar je kan speculeren op verkiezingen, wordt Bachmann maar 4,5 procent kans toebedeeld om de Republikeinse nominatie in de wacht te slepen. Daarmee lijkt dit het moment om aandelen te kopen. Met de juiste strategie hebben we na 2012 een Mama Grizzly in het Witte Huis.

Adriaan Andringa zal tot de presidentsverkiezingen in 2012 twee wekelijks verslag doen van het Amerikaanse politieke schouwspel.

   
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.