Voorbij het eigen gelijk
 
 
Cult

Atheistisch verslag van de EO-Jongerendag

De EO-Jongerendag lijkt me een dag voor Urkers in lange zwarte kousen die psalmen zingend door het leven gaan. Aangezien ik er nooit geweest beb, is het tijd voor veldonderzoek en tijd om het hol van de leeuw binnen te dringen, gewapend met een perskaart en spiegelreflexcamera. De opening is groots en indrukwekkend. Duizenden christenkelen schreeuwen het uit als de teller bij nul komt en vuur, lasers en een enorme lichtshow het Gelredome verlichten. TobyMac, een grote jongen in de christenmuziekscene, denkt dat de opening al meer heeft gekost dan alle tien de Amerikaanse festivals waar hij dit jaar heeft gestaan. Manuel Venderbos komt op en binnen tien minuten is het eerste gebed een feit. Tijd om een frisse neus te halen.

Hot pants
Direct voor de hoofdingang staat een grote tent met ‘Nazorg’ erop. Tachtig mannen en vrouwen verlenen hier nazorg aan degenen die het allemaal even niet meer trekken. Dit lijkt mij al overbodig, maar het kan nog overbodiger. In een skybox zitten namelijk 40 personen continue te bidden voor de bands, de bezoekers, de bomen, de patat, de dieren en de rest. Helaas mogen ze niet gestoord worden bij dit belangrijke werk, dus beeld ontbreekt.

De dresscode van vandaag lijkt wel hot pants en kleine, strakke topjes voor de dames. Ik heb in ieder geval weinig zwarte kousen gezien. Gelukkig maar, want er kan ook gespeeddate worden. Het kost de pittige blonde dame van Bricz weinig moeite om me binnen te krijgen. Vijf keer vijf minuten met Gods kinderen is natuurlijk ook one hell of a deal en biedt een leuke inkijk in wat een gelovig meisje nou zoekt in een man. Na 25 minuten blijkt dat je geen moslim moet zijn, God op nummer 1 staat, je humor moet hebben, gelovig moet zijn en toch vooral geen moslim moet zijn, ze hebben nog liever een ongelovige.

Moslims
De moslim moet het sowieso ontgelden. Ik dacht dat ze namelijk in dezelfde God geloofden maar hem alleen anders noemden. Fout. “Hun God is veel gewelddadiger. Onze God is alleen maar liefde. En ze zijn niet goed voor vrouwen.” Er worden ook dvd’s verkocht om moslims te helpen met het vinden van de échte waarheid. Naast de moslims krijgt ook Justin Bieber ervan langs. Bezoekers staan in de rij om eieren en negerzoenen te mogen gooien naar deze “nitwit ”. Ze worden opgezweept door een dikke mevrouw met een megafoon. Een van de vele bizarre taferelen van deze dag.

Op de weg naar huis fiets ik langs het Free Your Mind festival. Ik zie zuipende, schreeuwende en feestende mensen die een leuke dag hebben, zonder hypocriet christensausje. Daar hoor ik. Ik heb dan wel geen psalmen zingende Urkers gezien bij de EO-Jongerendag maar ik heb wel genoeg gezien om te weten dat de EO-Jongerendag niets voor mij is.

Paul Clappers is te volgen op twitter.

 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.