ThePostOnline

Jorge Hank Rhon, een onaantastbare Mexicaanse boef

16-06-2011 12:00

Jorge Hank Rhon, oud-burgemeester van grensstad Tijuana, is een kleurrijk man. Ooit begonnen als succesvol uitbater van pretparken en dierenwinkels, vertrok hij in de jaren ’80 naar Tijuana om in de grensstad de roemruchte Agua Caliente paardenracebaan te exploiteren. Onder hem is deze uitgegroeid tot een miljoenenbedrijf dat talloze entertainment- en winkelcentra binnen en buiten Mexico exploiteert. Hank vaart er wel bij; zijn miljoenen geven hem alle tijd om zich met zijn favoriete hobby’s bezig te houden: dieren en vrouwen. Op zijn 55e heeft hij een schier eindeloze reeks echtgenotes, vriendinnen en minnaressen gehad en heeft hij het lieve aantal van negentien kinderen verwekt. En hij is eigenaar van een eigen dierentuin. Hij maakte zichzelf berucht door ooit te zeggen dat vrouwen zijn favoriete diersoort zijn.

Bewijs
Maar Hank is ook een boef. Hij is de zoon van wijlen Carlos Hank González, ex-burgemeester van Mexico Stad en oprichter van de Grupo Atlacomulco. Atlacomulco is een machtige politieke kaste binnen de PRI, de partij  die Mexico tot 2000 zeven decennia op autoritaire wijze bestuurde, en die bijna synoniem staat aan corruptie en machtsmisbruik. Vader Hank zei eens: “een arm politicus is een slecht politicus”. Geld moest er verdiend worden door de familie, goedschiks of kwaadschiks. Zoonlief nam dat devies graag ter harte. Hij wordt al jarenlang door zowel de Amerikaanse als Mexicaanse autoriteiten met drugshandel, moord, corruptie, afpersing en illegaal wapenbezit in verband gebracht. Het heeft Hank nooit iets kunnen schelen. “Let niet op geruchten,” zei hij enkele jaren terug in een interview, “laat ze eerst maar eens bewijs laten zien, dan kunnen ze terugkomen.”

Twee weken geleden dacht de PGR, het Mexicaanse federale Openbaar Ministerie, dan eindelijk bewijs te hebben. Hank Rhon werd 4 juni opgepakt, nadat liefst 80 vuurwapens in zijn huis werden gevonden. Voor slechts tien had hij een vergunning. Dit keer zouden ze hem dan echt te grazen nemen, die viespeuk! Maar twee dagen geleden was Hank alweer op vrije voeten. De arrestatie was onrechtmatig, en de bewijslast nauwelijks houdbaar. Nog dezelfde dag werd Hank alweer opgepakt, dit keer in opdracht van het OM van Baja California, de deelstaat waar Tijuana zich bevindt. Nu weer op verdenking van de moord op de 24-jarige Ángela Muñoz, ex-vriendin van zoonlief Sergio, twee jaar geleden. Maar gisteren werd Hank opnieuw vrijgelaten. Wéér niet voldoende bewijs.

Breeduit lachend stapte Hank in zijn auto, op weg naar zijn ruime villa. Ze hadden hem weer niet te pakken gekregen.

Corruptie
Na zijn eerste arrestatie gingen ruim 10.000 mensen de straat op om in Tijuana zijn vrijlating te eisen. In Mexico Stad beschuldigde de PRI de regering van president Felipe Calderón van een politieke heksenjacht. De arrestatie van Hank Rhon was twee wekenlang groot nieuws in de Mexicaanse media. Zijn vrijlating des te meer. Want voor Calderón is de casus-Hank de zoveelste vernederende uitglijder in zijn bestrijding van de georganiseerde criminaliteit. Vorig jaar werden dertien burgemeesters in deelstaat Michoacán met veel tamtam gearresteerd op verdenking van corruptie en banden met de drugskartels. Allemaal werden ze vrijgelaten. En nu Hank Rhon weer, een van ‘s lands meest kleurrijke en notoire slechteriken. Hij is het levende bewijs van een treurige constatering: corrupte, schatrijke boeven komen in Mexico nog steeds overal mee weg.

CC foto: Felix E. Guerrero