Cult

Catwalk: Lanvin Spring/Summer 2012

Tags: ,


Zondag 26 Juni. De laatste dag van de Men’s Fashion week in Parijs en om 11 uur ‘s ochtends liepen de modellen van Lanvin, het oudste modehuis van Parijs,  met de Zomer en Lente collectie voor 2012 op de gotische catwalk.

Wat zal het betekenen?
Trend is een vies woord, trends bestaan nou eenmaal niet dankzij designers, de designers geven ze alleen vorm. Échte trends worden gemaakt door textiel- en materiaalshows. Hier komen artiesten, professoren en vele andere deskundigen jaarlijks samen om te discussiëren en te brainstormen over wat ze zelf mooi en fijn vonden de afgelopen maanden. Vervolgens proberen ze aan de hand van al die ideeën concreet op te schrijven hoe ze dat gaan vertalen naar kleur en materialen.

Een van de bekendste textiel- en materiaalshows is de Parijse ‘Premiere Vision’. Tijdens hun laatste show in Parijs, waar het modehuis Lanvin zich bevind, kwamen zij met het volgende palet aan kleuren voor de zomer van 2012

Geen zorgen, zo werkt de modewereld al jaren en Lanvin is een aanwijsvoorbeeld. Bekijk het palet nog maar eens goed; Hier staan alle trends voor de Zomer en Lente van 2012 in. Het was aan de designers op de Men’s Fashion Week zoals Lanvin de taak te laten hoe zij die kleuren het beste konden vormgeven.

Wat zien we?
Een minimalistische collectie met sobere kleuren, half-kleuren en weinig overbodig detail. De materiaalkeuze is soms erg boeiend (een pvc overcoat en blazer?) en soms zijn kleuren idem dito (gele sportscoat, volledig bordeaux gekleurd double-breasted suit!).
Het schoeisel bestaat uit robuuste militaire laarzen, chukkas, wallabees met rubberen zolen en gladiatorachtige sandalen.

Wat valt op?
het aantal blazers met een rare fit. Schoudernaden die op bovenarmen hangen en jassen die korte maatbroekjes bijna laten verdwijnen.

Wat vinden we?
Ah, de blazer en korte chino broek. Een foutloze combi die erg doet denken aan de sailorhype van voorgaande jaren. De collectie is nog erg gelaagd voor de zomer, maar de losse en soms baggy fit compenseert dat. Door de kleuren gelijk en neutraal te houden verstoren die lagen de rust niet.De blazers blijven fantastisch maar de oversized prularia mogen ze achterwege laten.

Heeft Lanvin ons verbaasd?
Nee, zeker niet. Wat ze wel deden is ons een stevige collectie laten zien vol met spinsels naar gevechtskleding, formele kleding en stadskleding.

Kortom
Dat de lente en zomer van 2012 veel invloeden zouden krijgen uit formele kleding was al bekend.
De show bevestigt de grote angst voor felle kleur die de komende zomers brengen voor heren, en maakt een paar logische reacties op bestaande herenmode. Zo zijn de sobere neutrale kleuren en half-kleuren prima opvolgers voor navy en zwart van de vorige zomer en gaan Wallabees de huidige Desert Boots hype vervangen.

Wat nu te doen? 

 • Een paar Wallabees kopen om de hype voor te zijn (Suede voor de look, Bijenwas leder voor hen die ze dagelijks gaan dragen)
 • Een sjaal kopen in sobere kleuren of half-kleuren. Deze maakt alles wat gelaagd doch relaxt. Protip: Viscose. Een lichte stof, kost weinig en ziet er goed uit.
 •  
  Beeldcredit openingsbeeld: Yannis Vlamos/ GoCatwalk.com

   
   
  Toon / Verberg Reacties  
   
  Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
  Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
  Maar je kunt ook reageren via Disqus.
  Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.