Cult

Eels (1): I am the man

Mark Oliver Everett, beter bekend als E, is het muzikale brein achter de band Eels. Een band wier muziek bekend staat om de zwartgalligheid, ironie en het algehele gevoel van depressie. De meeste teksten uit de koker van Everett gaan over gelukzalige onderwerpen als eenzaamheid, onbeantwoorde liefde en psychische problemen: zware kost, maar desalniettemin dusdanig verpakt dat de liedjes stuk voor stuk tot de verbeelding spreken en voor vele mensen een herkenbaar iets vormen.

E
E werd geboren in 1963 in het Amerikaanse Virginia. Zijn familie is door de jaren heen een gigantische inspiratie geweest voor zijn muziek. Zijn vader was geen onbekende, namelijk Hugh Everett III, de man die met de theorie over parallelle werelden kwam. Over de relatie met zijn vader is E altijd kort geweest: het was een briljant man, maar hij kon niet met hem relativeren. In 1987 verruilde Everett zijn thuisbasis Virginia voor het zonnige Californië, om zich daar volledig te richten op zijn muzikale carrière. Hij tekende een platencontract en bracht achter elkaar twee albums uit, A Man Called E en Broken Toy Shop. Beide albums waren de grondlegger voor het pseudoniem E, wat buiten veel verwarring ook zorgde dat de muziekpers hem snel oppikte.

Familie
Het verhaal van Everett’s familie is er een met meer tragiek dan een gemiddeld Shakespeare-stuk. Zijn vader overleed al in 1982 en om hem postuum te eren maakte hij in 2007 de documentaire Parallel Worlds, Parallel Lives, een titel die de relatie met zijn vader perfect weergeeft. Zijn moeder, Nancy, overleed in 1998 aan de gevolgen van longkanker. Maar het meest tragische geval in de familie is het overlijden van zijn zus Liz, een schrijfster die al jaren leed aan schizofrenie. Met zijn zus had E een bijzondere band. Dit is vooral terug te zien in het nummer ‘Things The Grandchildren Should Know’, tevens de titel van zijn autobiografie, een titel die hij geleend heeft van zijn zus. De tekst van het nummer is veelal gebaseerd op de verhoudingen binnen de familie en wat E er van vindt.

I’m turning out just like my father
Though i swore i never would
Now i can say that i have a love for him
I never really understood
What it must have been like for him
Living inside his head
I feel like he’s here with me now
Even though he’s dead

Electro-Shock Blues
In 1998 bracht Everett het album Electro-Shock Blues uit, het antwoord op het Eels debuut Beautiful Freak uit 1996. Zijn toenmalige gemoedstoestand is goed terug te horen in de nummers op het album. Zwarte humor, wanhoop, angst en boosheid voeren de boventoon op de langspeler die door de pers zeer goed werd ontvangen. Twee jaar later was daar de opvolger, Daisies of the Galaxy, qua toon een stuk zachter en toegankelijker wat deed vermoeden dat E al dat hem was overkomen een plaats had kunnen geven.


Levi Boitelle mag, net als iedereen, gewoon E zeggen tegen Everett. Dit is deel een over Eels, volgende week volgt deel twee.

   
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.