Voorbij het eigen gelijk
 
 
ThePostOnline

Mevrouw de staatssecretaris kan ook opdonderen natuurlijk

Het zal u niet zijn ontgaan: staatssecretaris van Volksgezondheid Marlies Veldhuijzen van Zanten (CDA) schoffeerde gisteren commissievoorzitter Pauline Smeets (PvdA) door haar op brute wijze de mond te snoeren. Een uniek moment in de parlementaire geschiedenis, nog nooit was het dédain van een bewindspersoon voor de Kamer zo zichtbaar. Dit is dus het ware gezicht van bestuurderspartij CDA: wij spreken, verkozen volksvertegenwoordigers rest slechts te luisteren. De rogge staat er dun bij, that’s for sure.

Slimme Ronald met z’n groene licht
Aan de andere kant wordt het minister-president Mark Rutte cum suis langzamerhand steeds duidelijker dat de steun van de oppositie op enkele dossiers gewenst is. Niet voor niets besloot de premier tijdens het Eurocrisis-debat in de nacht van dinsdag op woensdag zijn bijdrage met lovende woorden aan het adres van Ronald Plasterk. De sociaal-democraat had volgens de Eerste Minister he-le-maal gelijk met zijn opmerkingen dat het licht voorlopig nog niet op groen stond voor een steunpakket van duizend miljard euro voor De Griek.

Dat deed Rutte uiteraard om Plasterk gezichtsverlies te besparen. Slimme Ronald had twee weken lang lopen roepen dat de PvdA de zaak op scherp ging zetten maar daar liep het plotselinge referendum van de Grieken dus dwars doorheen. Maar toch, het was vriendelijk van Rutte. Een handreiking zogezegd.

Een Zweeds tribaal gebruik?
Juist ten opzichte van de tere verhoudingen tussen Kabinet en parlement valt waakzaamheid van de bewoners van de Trêves-zaal ten zeerste aan te bevelen. De verklaring van de staatssecretaris over het incident maakt het er niet beter op. Ze ‘betreurt’ de gang van zaken. Dan volgt een onnavolgbare zin over de reden van Het Gebaar: “De staatssecretaris deed dit om aan te geven dat het rumoer in de zaal haar niet stoorde. ‘Dat hoort niet in de Tweede Kamer’, aldus Van Zanten.” Wat, wat, wat? Het rumoer stoorde haar niet en toch vindt ze dat dat niet thuishoort in het parlement? Maar waarom probeerde ze dan Smeets de mond te snoeren? Ik vermoed een ons onbekend Zweeds tribaal gebruik. Met excuses heeft het in ieder geval weinig van doen.

‘Dondert u maar op’
Veldhuijzen van Zanten zou beter moeten weten. In het Huis van de Democratie, de Nationale Vergaderzaal, schoffeert zij willens en wetens de voorzitter van een Kamercommissie. De Brievenbuspisser die haar beleid ondersteunt kunnen we helaas niet wegsturen. Maar mevrouw Veldhuizen van Zanten heeft twee paspoorten. Wat ons brengt op het volgende:

Mevrouw, als u zich niet wilt committeren aan de mores van het Nederlandse parlement dondert u maar op. Dit soort bewindspersonen mogen wat mij betreft weer snel met de tsjoekie-tsjoekiestoomboot naar Knäckebrödland.

Bas Paternotte is van mening dat het deftiger moet in het parlement. Met name het CDA moet volgens hem op haar tellen passen, het Mauro-debacle van afgelopen weken indachtig.

   
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.