Voorbij het eigen gelijk
 
 
avatar
   
Business

Brulding van de Week: Sweet Sixteen

Sommigen dromen ervan om weer zestien te zijn. Geen idee waarom, maar dat schijnt zo. Dromen van er zestien hebben, is veel begrijpelijker. Daar gaat het sweet sixteen eigenlijk ook over. De prettig strakke betekenis is er pas later bijgekomen. Sweet sixteen slaat op de perfecte balans van een zestiencilinder in V-vorm. Twee rijen van acht waarin de zuigerimpulsen de krukas een vibratieloze zijdezachte draaiing kunnen geven. De Amerikaan Howard Marmon wist dat, en begon in 1927 aan een V16 voor in zijn auto’s. Een van zijn ex-werknemers ging echter bij Cadillac werken en tekende daar de 452 series V16. Cadillac bracht hiermee in 1930 de eerste auto met een V16 op de markt. Zo begon het swéét sixteen verhaal. Er zijn er namelijk ook met zestien die alles behalve sweet zijn. Om het maar weer in het Engels te zeggen, die zijn wicked. Een is er zelfs ronduit mean. Wat overigens wel een groot genot kan zijn.

Lees verder op Asfalt.DeJaap.nl >>>

   

Steun direct Michiel Mans

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.