Weten & Tech

Een 10 voor fascisme

Tags: ,

Een tien voor een bachelorscriptie. Dat is knap. Voor de ouderen onder u, dat is dus een kleine scriptie, van een onvolleerd wetenschapper. Maar toch, het zijn er weinig die hem dat nadoen. En al helemaal niet als het zo’n brisant onderwerp is met als conclusie “de PVV is fascistisch”. Een gewaagde conclusie. Of ‘ie klopt is niet te zeggen. Je zou het hele onderzoek moeten lezen. Maar een tien krijgen kan bijna niet. Een tien betekent volmaakt. Zonder fouten. In het huidige academische onderwijs betekent dat ook nog eens dat je het geheel zelfstandig hebt gedaan, met niet of nauwelijks ondersteuning van een docent. En dan nog. In een bachelorscriptie aantonen dat een politieke beweging fascistisch is, is schier onmogelijk.

Waar kijk je dan naar? Vergelijk je het met het historische fascisme, zoals dat in Italië onder Mussolini werd gepredikt? Of het moderne, zoals Roemen dat maar al te graag beschrijft met een bewuste Godwin. Kijk je dan naar de economische theorie? Rassenleer? Leiderschapsprincipes? Gebruik van symbolen? De achterban? De manier van optreden in en buiten het parlement? De lijst met mogelijkheden is eindeloos. Bovendien kun je helemaal geen checklist maken (behalve als je bij Joop.nl schrijft). Iets is eigenlijk nooit een op een te vergelijken met een historische realiteit.

Bizarre conclusie
Die conclusie kun je dus helemaal niet trekken, hoe goed je scriptie ook is. Natuurlijk kun je een uitmuntende bachelorscriptie schrijven, zeker als je op een universiteit+ opleiding zit als de BA Liberal Arts & sciences. Je kan je vraagstelling duidelijk afbakenen, de vooraf gekozen methode foutloos toepassen, alles eloquent opschrijven, dat is allemaal mogelijk. Maar een tien krijgen? Daar krijg je een nare smaak van in de mond. Zeker als het gaat om de PVV, die hoewel in het centrum van de macht, toch nog altijd voer voor discussie is. De conclusie dat de PVV fascistisch is, is bizar. Niet alleen omdat je zo’n vergelijking helemaal niet kan maken, maar vooral omdat het oerdom is met die conclusie te komen.

De meeste mensen weten niet wat fascisme is. Zelfs gespecialiseerde wetenschappers schrijven nog altijd boeken om tot de kern te komen. En dan kan een bachelorstudent dat opeens wel? Roep fascistisch en mensen denken meteen aan Hitler, Holocaust, zes miljoen. Gelukkig maar. Maar dat maakt dat beeld nog niet terecht. Laat staan dat het direct te koppelen is aan de PVV.

Als het wel een terechte tien is, is de schrijver een genie. Eerder riekt het naar een student en een professor die politieke voorkeur laat spreken. Een student een tien geven voor een bachelorscriptie over zo’n onderwerp, is vragen om problemen. En onverantwoordelijk als universiteit. Zo maak je van iets dat een proeve is van bekwaamheid is een politieke stellingname van je universiteit. Je maakt de student kwetsbaar en de universiteit nog meer. En dat moet we niet willen met z’n allen.

   
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.