avatar
   
Humor

Brein: NS moet Zwarte Markt Beverwijk blokkeren

Openbaar Vervoerbedrijven als NS en Connexxion moeten stoppen met het faciliteren van reizen naar de zogenaamde ‘Zwarte Markt’ in Beverwijk. Dat eist Stichting Brein in een bodemprocedure bij de Haagse rechtbank. Op de Beverwijkse Bazaar wordt volgens Brein op grote schaal gehandeld in materiaal dat inbreuk maakt op auteursrechten van bij Brein aangesloten kunstenaars, producenten en uitgevers. De ‘grootste overdekte markt van Europa’ trekt jaarlijks zo’n drie miljoen bezoekers. Volgens Brein komen die niet alleen voor het legale aanbod. Zo zouden ook illegaal gekopieerde films, boeken en cd’s worden verhandeld.

Schofterig en onacceptabel
“Wij hebben op een willekeurige zaterdag een steekproef uitgevoerd”, vertelt Brein-directeur Tim Kuik, “en daaruit bleek een significant deel van de reizigers illegaal materiaal te vervoeren van en naar Beverwijk.” Kuik vindt dat de NS daarmee diefstal faciliteert. “Schofterig en onacceptabel”, is zijn niet mis te verstane oordeel. “De arme, hardwerkende muzikant is hiervan de dupe en die moet het toch al doen met een schamele vergoeding van de entertainmentmiljardairs.”

Knieval voor de entertainmentindustrie
Bert Meerstadt, directeur van de Nederlandse Spoorwegen, is laaiend. “Dit is een knieval voor de entertainmentindustrie. De commerciële belangen van enkele grote bedrijven worden belangrijker geacht dan de grondrechten van Nederlandse burgers.” Meerstadt wijst op de duizenden Nederlanders die te goeder trouw naar Beverwijk afreizen. Die worden door de plannen beperkt in hun doen en laten. “Bovendien is een OV-blokkade makkelijk te omzeilen. Tegenwoordig maakt bijna iedereen gebruik van simpele alternatieven als de auto of de fiets.” Vervoerders worden volgens Meerstadt door Brein gedwongen in de rol van politieagent. “Wij zijn uiteraard tegen piraterij, maar de aanpak daarvan is een zaak voor justitie.”

Tim Kuik meent dat vervoerders juist wél de aangewezen partij zijn om maatregelen te nemen. “De NS heeft absoluut een verantwoordelijkheid, aangezien een groot deel van hun klantenbestand naar Beverwijk reist om auteursrechtinbreuk te plegen.” De Brein-directeur hoopt in de toekomst meer broeinesten van illegale handel aan te wijzen. “Die moeten dan ook geblokkeerd worden door de NS, desnoods op straffe van een dwangsom”, aldus Kuik. De rechter doet eind februari uitspraak in de zaak.

Foto CC: R/DV/RS

   
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.