Voorbij het eigen gelijk
 
 
ThePostOnline

Meldpunt Polen: PVV maakt van een serieus probleem een hetze

Tags: ,

Het Meldpunt Oost-Europeanen van de PVV is volstrekt overbodig, daarnaast riekt het naar een hetze. Iedereen in Nederland weet dat er een probleem is met de toestroom van Oost-Europese arbeidskrachten. In tegenstelling tot de PVV komt de PvdA wel met concrete oplossingen. Maar eerst een stukje geschiedenis. Ergens in november 2003 zei toenmalig minister van Financiën Gerrit Zalm tijdens een VVD-bijeenkomst in Almere dat Nederland het openstellen van de grenzen voor werknemers uit de nieuwe EU-lidstaten afhankelijk moest maken van de eigen arbeidsmarkt en de openstelling van andere EU-landen. Zalm zei niet te willen dat Nederland ‘overspoeld’ wordt door goedkope arbeiders. “Als Duitsland bijvoorbeeld besluit zijn arbeidsmarkt tijdelijk dicht te houden voor Poolse werknemers, dan stromen zij naar Nederland.” Om daar aan toe te voegen: “Dat moeten we niet willen.”

De voor de arbeidsmarkt verantwoordelijke staatssecretaris liet vervolgens bij monde van zijn woordvoerder aan NRC Handelsblad weten dat er “vooralsnog geen aanleiding is te denken dat er een grote toevloed van met name Poolse werknemers zal plaatshebben”. De naam van die VVD-staatssecretaris? Mark Rutte. Dat had Zalm scherp gezien. Rekende het CPB in 2004 nog op 15.000 Poolse arbeiders, inmiddels zijn het er 200- tot 300.000. De Oost-Europeanen verstoren de arbeidsmarkt, zoveel is duidelijk. De hele Tweede Kamer is het er over eens dat er een probleem is met Oost-Europeanen, de toestroom is onderschat. In september concludeerde een tijdelijke Kamercommissie dat duidelijke cijfers ontbreken, de toestroom van Oost-Europeanen stelselmatig is onderschat en dat dat leidt tot problemen.

Ontduiken
En nu komt de PVV met een meldpunt. Schijnbaar is het probleem met de islamisering van Nederland getackeld en wordt het tijd een andere ‘bevolkingsgroep’ aan te pakken. Je wordt er een beetje misselijk van, het riekt naar een hetze. En het is vooral niet constructief. Het probleem is dat Nederlandse bedrijven detacherings- en ZZP-constructies gebruiken om de werkvergunningsplicht voor Roemeense en Bulgaarse werknemers te ontduiken. Dat is strijdig met het kabinetsbeleid. Kamp heeft namelijk gezegd – naar aanleiding van een motie van de PvdA en VVD – er naar te streven geen enkele werknemer uit Roemenië of Bulgarije toe te laten op de Nederlandse arbeidsmarkt.

PvdA-Kamerlid Martijn van Dam verwoordde het begin dit jaar zo:

Er zijn genoeg mensen in Nederland die een baan willen. Daarom hebben we geen Roemeense en Bulgaarse arbeidskrachten nodig. Bovendien zorgt de toestroom van Polen al tot grote problemen, die moeten eerst aangepakt. Helaas werken Bulgaren en Roemenen vaak voor te lage salarissen, waardoor Nederlandse werknemers oneerlijk worden weggeconcurreerd. Dat kunnen we niet accepteren.

Een nieuw meldpunt is volstrekt overbodig want we weten al dat de Oost-Europeanen hier zijn. Daarnaast er is allang een meldpunt voor de overlast van Oost-Europeanen. Met een heus telefoonnummer waar de PVV zo gek op is: 112.

   
 
 
Toon / Verberg Reacties
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.