ThePostOnline

Ich bin ein MOE-lander

17-02-2012 16:00

Beste mensen, ik moet u iets bekennen. Ik ben een MOE-lander, niet een Pool, Roemeen of Bulgaar, maar een in Nederland geboren Europeaan die op het moment in Polen woont en een beetje moe wordt van Nederland. Waarom ik moe word van Nederland? Het debat in Nederland gaat er voornamelijk om of we wel of niet een website moeten hebben om te zeuren over bepaalde mensen. Joep Smaling doet daar op deze site gezellig aan mee, maar volgens mij gaat het hier niet over. Het LBA heeft al laten weten de website ‘niet strafbaar, wel stigmatiserend’ te vinden.

Het gaat erover dat wij eens te meer aan Europa laten zien dat we met onze rug naar hen toe staan. Het gaat erom dat Mark Rutte liever Wilders recht in zijn ogen wil kunnen kijken dan miljoenen Europeanen.

Terwijl in Griekenland duizenden mensen de straat op gaan, omdat ze hun baan verliezen, armoe en soms zelfs honger lijden, verdienen Nederland en Duitsland aan hun leed. En als mensen uit andere landen dan naar Nederland komen om tegen een laag salaris en slechte arbeidsomstandigheden wat geld te verdienen, om ook wat te profiteren van de welvaart die Europa ons heeft opgeleverd, dan komt de PVV met een stigmatiserende site. Maar is dat verstandig om te doen, PVV? Herrie schoppen met een ‘zeur-website’, zoals Der Spiegel de site noemt? Nee; wetgeving proberen te beïnvloeden! En hoe doe je dat? Juist: in de Tweede Kamer en in het Europees Parlement. Door met elkaar te praten, samen te werken.

Zeur-website
Niet alleen in Duitsland is er ophef over deze ‘zeur-website’. In Polen wordt door sommigen al opgeroepen tot een boycot van Nederlandse producten. Neelie Kroes, zoals bekend een VVD’er, schrijft dat het ‘belachelijk [is] om te denken dat Nederland en de EU er beter van worden als we op een website anderen gaan aangeven’. En de EVP, de Europese groep waar ook het CDA deel van uitmaakt, roept Mark Rutte naar het Europees Parlement vanwege de website.

We harken gezellig geld binnen uit Midden-, Oost- en Zuid-Europa, terwijl Mark Rutte te bang is voor de PVV om in Europa ons gezicht te redden. De VVD (en het CDA) waren in 2005 nog voorstander van de Europese Grondwet. Toch? Maar kunnen we alsjeblieft stoppen met dat navelstaren, ons omdraaien en de mensen waar wij aan verdienen weer gewoon in de ogen kijken?