Kijkbuiskansen: Bloed, Plasterk, de Dag des Oordeels en documentaire donderdag

De Rekenkamer; wat is mijn bloed waard? NL3, 20.25 – Ruim een half miljoen Nederlanders geeft regelmatig bloed bij de bloedbank. Dat bloed wordt gratis afgestaan, voor ‘het goede doel’, maar de meeste donateurs realiseren zich niet dat hun zakje bloed binnen de kortste keren heel veel geld waard is. De Nederlandse bloedbank, Sanquin, heeft een monopoliepositie en mag als enige instantie bloed afnemen en doorverkopen aan ziekenhuizen. De Rekenkamer ontdekt een aantal opvallende zaken in de wereld van het ‘gratis’ gegeven bloed. Het bloed wordt voor meer dan 200 euro doorverkocht aan de ziekenhuizen. Een Belgische bloedbank verkopen hun zakjes echter voor 100 euro. Het dilemma van de bloedbank. Zijn ze een ouderwetse organisatie gebaseerd op vrijwilligers? Of een modern winstgevend farmaceutisch bedrijf? Kijktip, maar dat is de Rekenkamer per definitie.

Het kaf en het koren, NL2, 22.55 – Documentaire over de aanhangers van Harold Camping. In 2011 was het wereldnieuws: bijbelleraar en radiopresentator Harold Camping voorspelde dat op 21 mei de Dag des Oordeels plaats zou vinden. Gelovigen zouden worden opgenomen in de hemel. Maar het ging niet door. Alleen documentairemakers Stefan Wittekamp en Suzanne Arts is het gelukt door de dringen in deze bijna sektarische groepering. Van dichtbij legden zij de hoop, de angst en de eenzaamheid van drie gelovigen vast op film. Dit geeft een unieke blik op de denkwijze van sekteleden Adrienne, Michael en Candace en hun gezinnen. Vol spanning en onzekerheid leven zij toe naar de Dag des Oordeels. Hoe kon een fundamentalistisch idee van een radiopresentator leiden tot zoveel verwarring, verlatenheid en schrijnende vervreemding van de samenleving? De trailer is hier.

Qua PvdA-gekrakeel schakelt u om 23.00 uur in op Nederland 1 alwaar Ronald Plasterk in Pauw en Witteman nader zal toelichten waarom hij tussenpaus van de PvdA-Kamerfractiefractie wil worden.

Online: documentaire donderdag en kreeftenterroristen

Het thema deze week is eenheidsworst.

De Slag Om Nederland pakte deze week projectontwikkelaars aan die graag winkelcentra bouwen. Het resultaat zijn identieke winkelgebieden met allemaal dezelfde ketens. Ook in deze aflevering wordt duidelijk hoe gemeentes met elkaar in concurrentie zijn en hoe dit leidt tot overbebouwing en leegstand.

Times Like Dees is een mooie HollandDoc over Amerikaanse bluesvertolkers die praten over de eerste zwarte president. Brengt deze verandering? De documentaire gaat over slaven, discriminatie, Vietnam, Afghanistan en de huidige economische crisis en bevat veel muziek.

Charles Darwin & The Tree Of Life gaat over evolutie en dus over het belang van verschil. David Attenborough vertelt over Darwins leven en de ontwikkeling van zijn ideeën.

Vers: Modern Family S03E16. Suburgatory S01E15. The Middle S03E17. Teen Mom 2 S02E13.

The Daily Show: Jon blikt terug op wat de Republikeinen in 2008 zeiden over welk onheil het presidentschap van Obama zou brengen en bespreekt hoe het blijkbaar nog erger kan: zombie Bin Laden met een terroristenkreeftenleger dat het Vaticaan gaat aanvallen  – zie clip beneden. Gezondheidswaanzin rond de vogelgriep. Bruce Bartlett is te gast en praat over belastinghervormingen.

The Colbert Report: Als Amerika’s beroemdste katholiek gaat Stephen voorbeeldig de vastentijd in. The Word over warenhuis Target waar ze alles van je weten. Nancy Pelosi is te gast en pleit tegen SuperPACs.

Tips voor documentaire donderdag of verzoekjes voor het thema zijn welkom op [email protected]

The Daily Show with Jon Stewart Mon – Thurs 11p / 10c
Indecision 2012 – President Evil 2
www.thedailyshow.com
Daily Show Full Episodes Political Humor & Satire Blog The Daily Show on Facebook
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.