Voorbij het eigen gelijk
 
 
avatar
   
ThePostOnline

Of de VVD even een toontje lager kan zingen

Tags: ,

Soms verraden mislukte grappen pijnlijke waarheden. De grap van de Haagse raadsleden Boudewijn Revis – nota bene fractievoorzitter en directeur van het Partijbureau van de VVD (!!) – en Arjen Lakerveld is een schitterend voorbeeld. De VVD probeert zich al tijden krampachtig en zonder veel succes te ontdoen van het imago van elitaire ballenpartij die neerkijkt op de armen, en dan maakt godbetert de directeur van het landelijke partijbureau dus op één april zo’n volkomen bizarre grap over het beperken van toch vrij basale burgerrechten voor uitkeringsgerechtigden. Een grap zo misplaatst dat zelfs Elsevier geen enkele moeite doet om wat krom is recht te praten. Je zou er met gemak een Godwin over kunnen maken. 

Uitkeringsgerechtigden als tweederangs burgers
En zo is de VVD dus in de beeldvorming in één klap terug bij af: de partij zet zichzelf op een totaal onnodig moment voor het hele land te kijk een club totaal wereldvreemde nepliberalen waar men eigenlijk vindt dat succes een keuze is en armoede eigen schuld, waar men lacht om werklozen en waar men uitkeringsgerechtigden zomaar voor de grap wegzet als tweederangs burgers. Ha-ha-ha.

Maar het is nog erger: gezien het CV van Revis zit die elitaire minachting dus diep, heel diep in de organisatie. Revis was immers ook campagneleider in de verkiezingscampagne waarin zo hard geroepen werd dat ons land wel wat VVD kon gebruiken. Met de kennis van nu kunnen we dat gevoeglijk lezen als ‘Nederland kan wel wat VVD gebruiken – want wat zullen we ze eens mores leren, dat luie werkschuwe gajes!’

Zo denken ze blijkbaar stiekem, bij de VVD, in het partijbureau en in het campagneteam, want anders maak je niet dit soort grappen op één april. Traditionele grappen op één april gaan overigens sowieso nooit ten koste van anderen, maar dat terzijde.

Ge-loof-waar-dig-heid
Het akkefietje slaat ook wel een stevige bres in de geloofwaardigheid van delen van het kabinetsbeleid. De VVD zet sterk in op bezuinigen, en op het kleiner maken van de verzorgingsstaat en doet dat met het argument dat dat een gunstig effect heeft op de economie.

Het is jammer, maar onvermijdelijk, aldus de VVD, dat daarbij de negatieve inkomenseffecten voor hen die (deels) afhankelijk zijn van uitkeringen en subsidies groter zijn dan voor hen die hun inkomen verdienen door hard te werken. Dat argument vond ik economisch al niet bijzonder overtuigend – als lagere inkomens inderdaad een groter deel van hun inkomen uitgeven en minder oppotten kan het ronduit slecht zijn voor de economie als de inkomensbalans teveel verschuift in het voordeel van de wat rijkeren.

Gij zult de zwakkeren brandmerken
Maar van zo’n rare grap zou men ook nog maar eens zo het idee kunnen krijgen dat het de VVD eigenlijk vooral gaat om het brandmerken van de zwakkeren in de samenleving – vanuit dat wereldvreemde rechtse idee dat als je maar genoeg straf krijgt wanneer je verzuimt succes te hebben, je uiteindelijk als vanzelf dan toch maar begint met succes hebben.

Ik zeg niet dat het in werkelijkheid ook zo is, maar, lieve VVD-vrinden, imago is nou eenmaal quite a bitch – als GroenLinkser kan ik daar sinds afgelopen zomer wel over meepraten, dacht ik zo.

De VVD kan wel een boetekleedmomentje gebruiken
Revis bewijst zijn partij dus geen dienst. Toegegeven, we weten niet of de grap zijn initiatief was, maar ook als hij de grap niet zelf gemaakt heeft, doet het persbericht vermoeden dat hij ervan op de hoogte was, en zelfs als dat niet het geval zal blijken te zijn, is hij als fractievoorzitter van de VVD in de Haagse Gemeenteraad in verregaande mate verantwoordelijk voor wat er op zo’n website verschijnt, lijkt me. Zeker als zijn naam er zo prominent in staat. Er wordt dan ook met smart gewacht op het publiekelijke boetekleedmoment dat ons de komende dagen ten deel zal vallen.

   
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.