Voorbij het eigen gelijk
 
 
avatar
   
TheLOLOnline

Kiezen of delen bij GroenLinks

Daags na het eerste lijsttrekkersdebat bij GroenLinks kijkt partijvoorzitter Heleen Weening tevreden terug op het spektakel. “GroenLinks heeft weer wat te kiezen en dat is een goede zaak. GroenLinks heeft zin in de toekomst, zeker nu we niet meer met procedures uit de koude oorlog te maken hebben.” De twee kandidaten maakten er volgens Weening een fantastische avond van. “Het was als FC Barcelona tegen Real Madrid; Jolande was in topvorm en Tofik is een uitstekende ballenjongen.”

Ingewanden en uitwerpselen
Het experiment is zo goed bevallen dat GroenLinks er een vervolg aan gaat geven. Weening: “De ramen moeten open, de wind door het huis. Daarom heb ik besloten dat er voor onze leden altijd wat te kiezen moet zijn. Bijvoorbeeld in de kantine. Vanaf volgende week wil ik niet één maar twee dagmenu’s.” Weening ziet het al helemaal voor zich. “Borden met ‘Lekker gezonde tofuburgers of gore ingewanden en uitwerpselen van overleden dieren zonder strategisch inzicht’. Dat is toch prachtig? Leg de verantwoordelijkheid maar bij de leden.”

“De leden zullen er aan moeten wennen, maar voortaan bepalen zij het reilen en zeilen binnen de parij. Om hen alvast een beetje op te voeden, krijgen nieuwe leden voortaan een welkomst-cd. We hebben een kut-cd van de braakopwekkende Johan Vlemmix en een prachtig dubbelalbum van de gevierde Zanger Rinus. Aan hen de keuze.”

Hazenpad
Toch is niet iedereen even tevreden met de lijsttrekkersverkiezing van maandagavond. We spraken een ontevreden lid dat zich voor een onmogelijke keuze zag gesteld. Op de vraag: “Wie zou u kiezen, Jolande of Tofik?” antwoordde hij: “het hazenpad”. Hij vervolgde: “Sap heeft de uitstraling van een leeggemelkte uier; als je hard knijpt komt er nog wat uit, maar lekker is het niet. Tofik Dibi vecht als een welpje en hij is in ieder geval enthousiast, maar dan zoals een kind van drie dat juichend het gootsteenkastje heeft ontdekt.” Op de vraag of een duo-lijsttrekkerschap dan geen uitkomst is, kregen we het antwoord: “Dat lijkt me uitstekend. Dan kunnen Tofik en Jolande alvast oefenen voor hun tweemansfractie over een paar maanden.”

Heleen Weening kwam op dat moment hoogstpersoonlijk afscheid nemen van het ontevreden lid. “Je kan de tyfus krijgen. Of de tering. Je zegt het maar”, aldus de partijvoorzitter.

Jeroen Weghs is te volgen op Twitter

   
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.