ThePostOnline

Zzzooom! Samsom: Cohen was te dom voor lijsttrekkerschap

28-05-2012 18:00

Een afrekening in het politieke circuit. Diederik Samsom, de kersverse lijsttrekker van de PvdA, legt even uit wat er mis ging bij zijn voorganger. Job Cohen had misschien de flair en overtuigingskracht van Jolande Sap, dat was het punt niet. Job Cohen was te dom. Hij kende de feiten niet en dat kwam hem duur te staan tijdens de debatten. “Ik begrijp wel dat dat niet ging, dat hij zo niet in elkaar zat”, aldus rocketscientist Samsom tegen de Volkskrant.

Cohens tegenstanders Mark Rutte, Andre Rouvoet en Jan Peter Balkende waren juist ‘ultranerds’, volgens Samsom. “Je móet het weten”, zegt hij. “Een politicus die dat niet weet, gaat dweilen. Mark Rutte, die geeft gewoon antwoord. Omdat hij weet hoe het zit. Hij is heel slim.” Juist. Cohen ging dus dweilen. Omdat hij niet wist hoe het zat. Hij is niet heel slim.

Halfje wit
Samsom, wiens intelligentie door niemand betwist zal worden, vertelt ook dat hij zijn kopman vaak heeft geprobeerd te helpen. Met weinig succes, kunnen we achteraf concluderen. Nu mag hij het zelf doen. En we kunnen er gevoeglijk van uitgaan dat Diederik bij de debatten straks alle cijfertjes in zijn hoofd heeft zitten. Alle miljarden, alle procenten, alle doorrekeningen en alle halfjes wit.

Maar slimheid is in de politiek meer dan de kennis alleen. Slimheid is ook geen overhaaste beslissingen nemen, die je een dag later weer moet terugdraaien. Slimheid is aan tafel schuiven als er zaken gedaan kunnen worden. En dat als je níet aan tafel schuift, je vervolgens niet gaat huilen dat je niet mee mag doen.

Ondanks zijn intelligentie en al zijn feitenkennis gaat Samsom straks minder zetels halen dan Cohen bij de vorige verkiezingen. Dan komt het aan op politiek vernuft om toch zoveel mogelijk uit de onderhandelingen met Rutte of Roemer te slepen. Het worden zware tijden voor de PvdA.