Voorbij het eigen gelijk
 
 
avatar
   
ThePostOnline

Zzzooom! Energiedrankjes moeten verboden worden

De Twitters zijn weer boos. Betutteling! Waar bemoeit de GGD zich mee? De GGD maakte, bij monde van directeur Laurent de Vries, bekend dat ze energiedrankjes liever niet in de supermarktschappen willen zien liggen. Het drinken van energiedrankjes is bijzonder populair onder scholieren, die vaak meerdere blikjes per dag drinken. De oppeppende effecten van deze drankjes komen vooral voort uit de grote hoeveelheden suiker en cafeïne die ze bevatten, en vooral cafeïne heeft ernstige neveneffecten zoals een verhoogde bloeddruk, een verhoogde kans op hartklachten en diabetes. Toch is de eerste reactie op deze maatregel, zeker in combinatie met het bericht dat de GGD ook de leeftijdsgrens voor alcoholische dranken wil verhogen, er een van verontwaardiging. Waarom wéér een verbod, laat ouders lekker bepalen wat hun kinderen wel en niet mogen drinken. Daarnaast, de kinderen komen er toch wel aan als ze dat echt willen, via oudere vriendjes of via hun ouders, als die het kwaad van die drankjes niet inzien. Net zoals ze nu al voor hun zestiende aan alcohol kunnen komen.

Energiedrankjes zijn al verboden
Toch is een verbod op energiedrankjes op scholen absoluut niet nieuw. In 2010 verboden een Haagse en een Drontse middelbare school de energiedrankjes al, vanwege de hyperactiviteit die de suikerhoudende drankjes veroorzaken. Daarnaast is het jarenlang verboden geweest in een aantal landen, waaronder Frankrijk, waar het nu wel verkocht maar nog steeds sterk ontraden wordt.

Het Centraal Bureau voor Levensmiddelen (CBL) vindt het allemaal maar onzin: “Het is primair de taak van ouders om hierop toe te zien. Het einde is hiermee zoek. Moeten candybars, chips en koffie dan ook uit de schappen? En moeten ze aan de kassa ook gaan vragen of iemand niet te veel koffie drinkt?” Dit is echter een drogredenering, de GGD heeft duidelijk aangegeven dat energiedrankjes significant slechter zijn dan bijvoorbeeld frisdrank, juist door de bijzonder hoge hoeveelheid cafeïne. Zeker kinderen die er veel van drinken lopen grote gezondheidsrisico’s.

Waarschuwing of verbod?
Een waarschuwingslabel is in dit geval een goed begin, en zou ook het CBL tevreden moeten stellen: de ouders worden geïnformeerd en kunnen zo duidelijke keuzes maken over of hun kinderen deze drankjes mogen drinken, en de winkels mogen het spul vrij blijven verkopen. Hoe dan ook lijkt een maatregel onvermijdelijk, in het belang van de gezondheid van onze kinderen. Het Europees Parlement en Minister Schippers zijn er in ieder geval al mee bezig.

CC Foto: Emír Balduin Hallef Omar Ali al-Adid bin Abú Sharee al-Kerak

 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.