Voorbij het eigen gelijk
 
 
avatar
   
ThePostOnline

Opiniepeiling Maurice de Hond: Onderlinge verhoudingen verharden

De afgelopen week was na een periode met forse schommelingen rustig. Bij drie partijen zien we een stijging van één zetel en bij drie andere een daling van één zetel. Omdat VVD en CDA er één gestegen zijn, is er sprake van een stijging van twee zetels voor de Lente-coalitie. Die stijgt dan van 66 naar 68. De grootste van de vijf mogelijke coalities (SP/PvdA/GL/D66) heeft maar 72 zetels.

In de ruime maand sinds het moment dat het Lente-akkkoord is gesloten, is het enthousiasme afgenomen. Ook deze week zien we weer een stijging van de groep die er negatief over oordeelt. Van de kiezers van de vijf partijen die eraan deelnemen zijn het de VVD-kiezers waar de groep met een negatief oordeel het sterkst is gestegen. In ruim één maand van 14 procent naar 41 procent.

Jolande Sap
Dat de verkiezingen naderen is ook goed te merken aan wat er gebeurt met het vertrouwen in de verschillende lijsttrekkers. In twee maanden zien we dat het vertrouwen in vrijwel alle lijsttrekkers fors is gedaald. Niet onder de eigen kiezers, maar wel onder kiezers van andere partijen en met name die aan de andere kant van het politieke spectrum.

Jolande Sap scoort maar een 5.8 bij haar eigen kiezers, de laagste score van alle fractievoorzitters bij het eigen electoraat. Bij D66- en CDA-kiezers scoort ze vrijwel hetzelfde als bij haar eigen kiezers. Dit geeft het forse electorale probleem van GroenLinks duidelijk aan: bij de partijen waar Groen Links haar kiezers van moet terughalen (PvdA en SP) heeft Sap weinig aantrekkingskracht.

Geert Wilders is terug bij de positie die hij heel lang heeft gehad. Hoge scores bij zijn eigen kiezers (even hoog als Roemer bij de SP-kiezers) maar bij alle andere kiezers scoort hij erg laag. Dat geeft ook aan dat -als dit niet verandert- de PVV niet echt stijgingsmogelijkheden heeft.

Het complete onderzoek op PDF is hier te lezen.

De wekelijkse opiniepeiling van Maurice de Hond is afkomstig van Peil.nl.

 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.