Voorbij het eigen gelijk
 
 
WarRoom

De vijf swing states die Obama niet mag verliezen


De laatste tijd is er hier al veel geschreven over peilingen en wat ze zeggen in relatie tot de strijd voor het Witte Huis. Hoewel nationale peilingen een goed beeld geven van de verhoudingen als het gaat om een absoluut aantal stemmen, zeggen ze met dank aan een stelsel van kiesmannen maar zeer beperkt iets over de kansen van de beide kandidaten om daadwerkelijk president te worden. Daarvoor moeten we kijken naar de verhoudingen in de zogenaamde swing states en dus wordt het tijd die staten te identificeren.

Kiesmannen
Elke staat heeft een eigen aantal stemmen, de befaamde kiesmannen die in 2000 tot de controversiële uitverkiezingen van George W. Bush leidden, die naar de kandidaat gaan die in de betreffende staat de meeste kiezers aan zich heeft gebonden. Of een kandidaat 45 procent van de stemmen haalt of communistisch aandoende 90 procent, alle kiesmannen van die staat gaan naar de winnaar. Zo kan het dus gebeuren dat een kandidaat nationaal de meeste stemmen haalt, zoals Al Gore in 2000, maar dat hij toch verliest op grond van het systeem van kiesmannen.

De logische cosenquentie hiervan is dat de verkiezingen beslecht worden in die staten waar de kiesmannen het verschil kunnen maken. Aangezien in een groot deel van de staten één partij dominant is, een Republikein wint altijd in een zogenaamde red state als Texas terwijl een Democraat altijd op de winst in blue states als Californië kan rekenen, is er slechts een handje vol staten waar de strijd om het presidentschap werkelijk gevoerd en beslist wordt.

2008
De staten waar de marge tussen Barack Obama en zijn tegenstander John McCain in 2008 kleiner was dan 10 procent, vormen een goed uitgangspunt voor het vaststellen van welke staten dit jaar de dienst gaan uitmaken. FiveThirtyEights Nate Silver zette die staten, met een vermelding van hoeveel kiesmannen er op het spel stonden, recent overzichtelijk op een rijtje.

Die gegevens alleen zijn echter niet voldoende. In 2008 boekte president Obama een zeer overtuigende overwinning waarbij hij in sommige traditionele red states (bijna) won. Daarom is het de moeite waard om de staten die in 2008 relatief spannend waren, af te zetten tegen de Cook Partisan Voting Index. Dat is een overzicht van het stemgedrag in alle Amerikaanse staten en kiesdistricten. Uitgangspunt daarbij is dat een staat of kiesdistrict de waarde ‘0’ krijgt indien een Republikein daar de laatste jaren even vaak verkiezingen won als een Democraat. Indien het district geneigd is om vaker op een Democraat te stemmen krijgt het een ‘D’ waarde mee, waarbij ‘D+1’ betekent dat Democraten er een klein voordeel hebben terwijl ‘D+30’ bijvoorbeeld een enorm voordeel betekent. Aan de andere kant van het spectrum zijn er uiteraard de ‘R’ waarden die Republikeinen een voordeel toedichten.

Peilingen
Een derde factor om mee te wegen is hoe de kandidaten op dit moment in de peilingen scoren. Resultaten uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst en enkele staten die bij de vorige verkiezingen door Obama gewonnen werden zijn inmiddels alweer stevig in handen van de Republikeinen. De Huffington Post houdt een overzicht van de laatste peilingen in alle staten bij.

Als je al die gegevens op een rijtje zet, kom je tot het onderstaande overzicht van waarschijnlijke swing states. In de tabel staan achtereenvolgens de staat, het aantal kiesmannen dat er dit jaar op het spel staat, de marge waarmee de verkiezingen in 2008 werden beslecht in procentpunten, de waardering volgens de Cook Partisan Voting Index (CPVI) en de verhoudingen in de peilingen van dit moment.

Staat Kiesmannen Marge 2008 CPVI Obama – Romney
Florida 29 Obama + 2.8 R+2 46 – 46
Ohio 18 Obama + 4.6 R+1 45 – 46
Virginia 13 Obama + 6.3 R+2 48 – 45
Colorado 9 Obama + 9 0 45 – 45
Iowa 6 Obama + 9.5 D+1 45 – 43

 

Wat opvalt in dit lijstje is dat al deze swingstates in 2008 door president Obama gewonnen werden. 75 kiesmannen staan er in deze vijf staten op het spel en de marge tussen Romney en Obama lijkt voorlopig kleiner dan dat. Het zou dus betekenen dat Obama zijn gewonnen swingstates in grote mate moet vasthouden, terwijl elke staat die Romney van hem weet af te snoepen winst is. Zeker in de wetenschap dat de drie grootste van de swing states volgens de CVPI een natuurlijk voordeel aan Republikeinen bieden, zal het nog lastig worden voor president Obama om zijn marge vast te houden. De peilingen geven Obama echter nog altijd een klein voordeel in deze staten.

Amerika telt 50 staten en in al die 50 staten mag gestemd worden in november. Toch worden de verkiezingen naar alle waarschijnlijkheid in slechts vijf van die staten beslecht. Winst in FLorida, Ohio, Virginia, Colorado en Iowa zou voor beide kandidaten een belangrijke stap op weg naar de overwinning betekenen. Houd de peilingen in die vijf staten dus de komende maanden in de gaten, en je bent het best in staat om tot een relevante voorspelling te komen.

Adriaan Andringa is hoofdredacteur van de WarRoom.

   
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.