avatar
   
ThePostOnline

Dood aan de reaguurder!

Welkom terug op het internet, de final frontier van onze generatie. Ik heb een stukje geschreven, en zoals altijd kunt u meteen kiezen: u kunt lezen tot, bijvoorbeeld, de helft. U kunt ook meteen doorscrollen naar de commentsectie om daar onomwonden uw nutteloze mening over dit stuk wereldkundig te maken.

U kunt zelfs uw nutteloze mening zo inpakken dat het lijkt alsof iemand u erom gevraagd heeft. Alsof uw mening er wel degelijk toe doet. Zoals u weet kan dat overal, op bijna elke website. De commenter is de fakkel en hooivork in de revolutie die het Internet heet. Zonder commenters geen internet.

Of zoals Robert Brockway van Cracked.com het zegt:

“Way back in the rough and tumble days of the Internet we had these things called Bulletin Board Systems, or BBS for short, wich where little more than regional discussion boards-you litteraly just paid for acces to a local forum and whatever the moderators put there, that was what you had. (…) Do you realize what that meant? That meant that most of the early Internet was literally nothing but comments.”

Terwijl het internet om ons heen de afgelopen tien jaar min of meer volwassen werd hebben we de commenters altijd voor lief erbij genomen. Ook toen het schunniger werd. Of dreigend. Trollen hoort erbij. Sterker nog, het is internetvolkssport nummer 1.

Don’t be a dick!
Tot deze week Matt Atchity, de editor-in-chief van RottenTomatoes, misschien wel de grootste recensiewebsite ter wereld, aan de bel trok. Na een negatieve recensie van The Dark Knight Rises gingen een aantal fans behoorlijk uit de plaat. In dit geval fans die zelf de film nog niet gezien hadden. Commenters staan niet bekend om hun intelligentie en redelijkheid.

Atchity heeft niet alleen de commentsectie onder deze recencie gesloten, hij wil zijn hele website op de schop gooien:

“We’re probably going to move to a Facebook-based commenting system that doesn’t allow for anonymyty. You’ll have to stand by your comments, just like a critic does. (…) But if I could ask everyone for one thing, it’s this: don’t be a dick.”

Don’t be a dick.

Dat valt voor veel mensen, mijzelf inclusief, al niet mee in het dagelijks leven. Laat staan achter de anonimiteit van een ava. Weet je hoe makkelijk het is een dick te zijn als niemand je erop kan aanspreken? Heel makkelijk, is het juiste antwoord.

Social Media
Facebook, en in mindere mate Twitter, hebben dit moeilijker gemaakt. Hoewel Twitter vol zit met anonieme gekken bestaat er een zeker zelfregulerend vermogen door de niet-anonieme niet-gekken. Kijk hoeveel bijval Femke Halsema vorige week kreeg toen ze haar volgers vroeg een anonieme trol te rapporteren. Stel je voor dat ze dat tien jaar geleden had geprobeerd.

Sites die ouder zijn, Rotten Tomatoes is uit 1999, hebben dat zelfregulerend vermogen niet of nauwelijks. Ze stammen uit een tijd waar het internet nog de Wild-West-saloon was waar de hardst schreeuwende trol een discussie kon winnen. Geenstijl, uit 2003, heeft dit probleem ook.

Reaguurder
Geenstijl is na negen jaar al de legendarische mastodont van het Nederlandse Internet. Ik lees de site nog steeds dagelijks. Groot gemaakt door de reaguurder. Groot gebleven door de steeds beter wordende topics.

Wat niet beter wordt zijn de comments. Wat eigenlijk steeds minder wordt zijn de comments. Vroeger was Geenstijl een digitale rebel die met z’n roze leger een Stivoro-staatsleger op z’n knieën kon krijgen. Nu zien comments na een topic over een opgeblazen bus in Bulgarije er zo uit:

1. “Laat die smerige Hesbollahklootzakken dat in hun eigen werelddeel uitvechten. Ik zeg: opruimen! Allemaal!”

2. Iemand met de wel erg ironische nickname endtotrolling zegt: “Islam ish vrede…”

3. En, met -292 kudo’s: “What goes around, comes around. Als je als natie decennia lang mensen stelselmatig vernedert, buitenrechtelijk executeert, ze bestookt met witte fosfor, uitput, hun land rooft et cetera, dan krijg je dit soort fratsen. Niet goed te praten, wel te begrijpen. Fuck Israel.”

Wat moet ik hier nou mee? Begrijp me niet verkeerd. Het gaat me niet op de politieke opvatting van de commenters, en ook niet om die van Geenstijl. Niemand van onder de 60 noemt Geenstijl nog een ‘rechts shockblog’. Sterker nog, het topic zelf is prima. Maar wat schiet de wereld op met de 561 flauwekul-comments eronder?

Niks.

Flauwekul
Maar wat dan? De discussie over comments wordt al jaren gevoerd, op het Internet en daarbuiten. Anonimiteit weghalen. Beter modereren. Een puntensysteem zoals ze die onlangs bij Geenstijl hebben ingevoerd.

Er is ook nog een vaak vergeten oplossing: afschaffen. De hele zooi. Comments dichtgooien en het nooit meer over hebben. Niemand zal ze missen. Er is vrijheid van meningsuiting, sure. Er is iets als samen discussiëren op het open en vrije internet, natuurlijk. Maar Geenstijl, in dit voorbeeld, is geen forum. En de comments leiden niet eens in één promille van de gevallen tot iets wat lijkt op een fascinerende discussie. Het ene goede comment weeg simpelweg niet meer op tegen de honderden slechte. Er komt een dag dat we genoeg flauwekul hebben moeten lezen. Wil een commenter perse iets op een grote site als Geenstijl achterlaten? Stuur een sollicitatiebrief. Het is een bedrijf met winst, geen sociale dienst.

Zet een hashtag onder de topics en laat ze maar op Twitter verder discussiëren, waar er in ieder geval soms iets vruchtbaars uit een discussie komt.

Revolutie
Voordeel: het brengt jouw content volledig naar een andere site waar anderen kunnen mee lezen die in de eerste instantie niet op de site zaten. Voordeel: geen moderatie meer. Nooit meer. Voordeel: de oude hiërarchie van de site wordt doorbroken waardoor de ‘bully’ zich weer eens opnieuw mag gaan bewijzen. Zoals het goed is dat de sterkste jongen van groep 8 ineens weer de kleinste is in de brugklas. Voordeel, zeker voor een grote website als Geenstijl: je haalt de voorpagina van alle kranten. “Geenstijl schaft de reaguurder af.”

Veel sites hebben het over hun community die een site maakt. Dat is bij Geenstijl zeker het geval geweest. En bij Rotten Tomatoes ook. Maar dat was vroeger en nu is nu. Nu is het percentage reaguurders nog maar een fractie van het totale verkeer. En nu is de reaguurder een anonieme jankerd die alleen maar in de weg zit.

De revolutie loopt op z’n einde en het Internet wordt volwassen. Tijd om de fakkel en hooivork weer in het gareel te krijgen. Voordat ze de guillotine erbij halen.

Willem Bosch is scenarioschrijver en wacht tenminste tot hij The Dark Knight Rises gezien heeft voordat hij haters met de dood bedreigt.

 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.