Voorbij het eigen gelijk
 
 
avatar
   
Cult

$uper$lechte Woody Allen-film over Amsterdam? Koopje!


Dat Woody Allen al lang geleden veranderde van een bevlogen cineast in een geldmachine, is al langer bekend. Het nieuws dat hij 14 miljoen euro vraagt om een film over Amsterdam te maken, verrast dan ook niemand. Parijs en Barcelona gingen ons voor, Rome is 23 augustus aan de beurt met de première van, heel verrassend To Rome with Love.

Moet Amsterdam in zee stappen met deze neurotische postpederast? Ter vergelijking: de duurste films in de Nederlandse filmgeschiedenis waren Süskind met 4,5 en Paul Verhoevens Zwartboek met een budget van tien miljoen euro’s. Woody gaat daar bij voorbaat fors overheen. Maar hij brengt wel een paar wereldsterren mee, belooft de Newyorker.
Elke investering moet meer opbrengen dan hij kost. Midnight in Paris was Allens grootste kaskraker in tijden, die wereldwijd de kassa’s liet rinkelen. Jammer, dat geld gaat naar de regisseur en niet naar de gemeente Amsterdam.

Cineorgasme of anticlimax
Qua cinefiel genot hoeven we Woody niet in te schakelen: zijn film over Parijs was mierzoet, de Romeinse opvolger zo mogelijk nog slechter. Een klucht met Penelope Cruz die weer eens een hoertje speelt, Roberto Benigni geeft act de préséance als burgermannetje en zo zijn er nog meer sterren die in To Rome with Love door het ijs zaken. Geen cineorgasme maar een anticlimax.

Maar eerlijk is eerlijk: zelden zag Rome er zo aanlokkelijk uit en je wil direct een ticket boeken en een lang weekend met je voeten in het water aan de voet van de Trevi fontein badderen. Inderdaad, kassa! Waarom tonnen in een I Amsterdam-campagne steken, als Woody het werk kan doen? Zijn doelgroep bestaat uit kapitaalkrachtige babyboomers en andere hoogopgeleide cultuurliefhebbers. Nu twintigers onze hoofdstad afzweren omdat ze geen onbestrafte stickie meer kunnen opsteken en de hoertjes op de Wallen het ook steeds meer laten afweten, is het tijd om in te zetten op een meer kapitaalkrachtige doelgroep. Met een beetje mazzel draait Woody’s film in 2015 in de bioscoop, net op tijd voor de opening van het Waldorf-Astoria hotel aan de Herengracht. Als het Rijksmuseum en het Stedelijk meedoen, dan wordt Twilight in Am$terdam een geheide kaskraker. En voor 14 miljoen, nog steeds veel goedkoper dan de Olympische Spelen.

 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.