ThePostOnline

Wachten op het bloedbad in Aleppo, Syrië

29-07-2012 15:32

Nadat regeringsgetrouwe troepen zich al dagen verzamelden rond de noordelijk gelegen stad Aleppo in Syrië, heeft het er inmiddels alle tekenen van dat het offensief van president Assad tegen rebellen in de stad is begonnen. Posities van rebellen in Aleppo werden al de hele week bestookt door artillerie, mortieren, helikopters en straaljagers. Ook de rebellen hadden naar verluid versterkingen naar de stad gestuurd. Volgens bronnen is de strijdmacht van de rebellen nu gegroeid tot circa 4000 strijders. Toch lijkt het na Damascus eerder deze week ook in Aleppo een ongelijke strijd te worden. Kunnen de regeringstroepen rekenen op steun van luchteenheden, tanks, pantservoertuigen en andere zware wapens, veel meer dan lichte vuurwapens en wat Rocket Propelled Grenades (RPG’s) hebben de rebellen niet. Een slachting dreigt.

De strategie van Assad is ook veranderd. Werd eerder in de inmiddels al 16 maanden durende opstand elk teken van decent door zijn troepen aangepakt, inmiddels tekent zich een andere aanpak af. Bij de aanpak van de opstandelingen in Damascus bijvoorbeeld was al een grotere concentratie van regeringstroepen te zien, hetgeen snel merkbaar was voor het resultaat in die stad. In middels is het in Damascus redelijk rustig volgens correspondenten. Voor de concentratie van troepen werden eenheden in andere steden teruggeroepen, hetgeen echter voor Assad niet zonder gevolgen bleef. Zo werd onlangs de stad Azaz (een paar kilometer ten zuiden van de Turkse grens) veroverd door de rebellen.

20.000 doden
Inmiddels heeft de strijd in Syrië volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten al het leven gekost aan meer dan 20.000 mensen. Dit aantal bestaat voor verreweg het grootste deel uit burgerslachtoffers. Zeker 5000 militairen zijn gedood en circa 900 deserteurs volgens de in Londen gevestigde organisatie. Veel burgers zijn naar verluidt ook standrechtelijk geëxecuteerd door milities en huurlingen van het regime.

Het is vanwege de politieke complexheid van de situatie met Syrië niet te verwachten dat het conflict op korte termijn door bijvoorbeeld Westers ingrijpen opgelost gaat worden. Lees hier een korte samenvatting waarom.

Foto’s: Reporters.