ThePostOnline

Grexit verlamt Nederlandse politiek

05-09-2012 17:02

Ondanks verwoede pogingen van de financiële hoofdrolspelers in de EU om de financiële markten gerust te stellen, lijken de komende maanden cruciaal  te worden voor de EU en de eurozone. Het heeft er alle tekenen van dat het euro make or break spel is ingezet. Het redden van Griekenland was naar verluid kinderspel vergeleken met de laatste ontwikkelingen in Spanje en Italië zal zich volgens bronnen binnen afzienbare tijd ook melden voor redding. Het antwoord hierop moet vooral van Duitsland en Frankrijk komen en het zal de vraag worden of er genoeg politieke bereidheid in met name Duitsland is, om de redding van de euro te dragen.

Nadat de president van de Europese Centrale Bank (ECB), Mario Draghi op 26 juli had beloofd dat alles gedaan zou worden om de euro te redden keek de financiële wereld vol verwachting uit naar de aankondigde verklaring van maandag 3 september. In die verklaring gaf Draghi aan dat het opkopen van staatsleningen met een looptijd tot 3 jaar door de ECB past binnen zijn bevoegdheden. De markten reageerden positief op dit nieuws, de rente voor Spanje bijvoorbeeld zakte terug naar 6,8 procent. Het is nu de grote vraag  wat de houdbaarheid hiervan is en of de genomen stap groot genoeg is. De vraag óf Europa de euro wil redden lijkt hiermee voorlopig beantwoord, nu is het de vraag of Europa dat kan betalen.

Spaanse ‘bankrun’
Het valt echter niet meer te ontkennen, in Spanje kan momenteel van een regelrechte bankrun gesproken worden. In juni is volgens bronnen $70,09 miljard bij de banken verdwenen en in juli verdween er nog eens $92,88 miljard (dit is 4,7% van het totale tegoed bij de banken in Spanje). In totaal is er nu in de eerste 7 maanden van dit jaar $368,80 miljard weggevloeid, dit is 17,7% van het totale tegoed bij de Spaanse banken. Spanje stevent vanwege  de massale afname van de liquiditeit af op een bankroet en de bedragen die nodig zijn om dit te voorkomen doen menig financiële expert verbleken. De werkloosheid in Spanje is momenteel 25,1%, onder de mensen onder de 25 jaar is die zelfs 53%.

Op het moment ligt er een noodplan op tafel voor Spanje ter waarde van 100 miljard euro. Het is echter nog maar de vraag of die 100 miljard die de EU heeft toegezegd wel genoeg is om Spanje te redden. Er liggen namelijk bij de Spaanse banken alleen al voor 180 miljard aan slechte leningen die nog afgeschreven moeten worden. (Dit en andere hervormingen in Spanje zijn overigens wel voorwaarden voor die 100 miljard steun van de EU)

Er ligt nog een zware hindernis op de weg van de Spaanse redding. Er komt dit jaar nog geen Europese toezichthouder op de bankensector volgens de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble. (Dit lag al in de lijn van de verwachtingen) Dit kan dus betekenen dat er dus dit jaar nog geen directe redding van banken kan plaatsvinden. Hebben de financiële markten zoveel geduld?

Amerika bereidt zich voor op Grexit
Onderzoek door het Amerikaanse adviesbureau Corporate Executive Board heeft uitgewezen dat 4 van de 5 bedrijven in de VS er geen vertrouwen meer in hebben dat Griekenland nog veel langer in de eurozone zal blijven. Het bedrijf voorziet ook een domino effect als gevolg van een Grexit waardoor ook andere landen Griekenland uit de eurozone zullen volgen. Het bedrijf meldde dit in The New York Times.

Meerdere grote bedrijven in de VS (waaronder autofabrikant Ford, Bank of America Merrill Lynch, JPMorganChase) bereiden zich momenteel al voor op een nieuwe Griekse munt.

Navelstaren? Hoofd in het zand?
Met de verkiezingsstrijd in Nederland in volle gang rijst nu de vraag of de heren en dames politici in Nederland wel genoeg feeling hebben met wat er momenteel gaande is. Tot op heden is er in de media nog geen enkel bericht verschenen waaruit blijkt dat Nederlandse overheid zich op enige manier heeft voorbereid op een euro crash. Zelfs na de oproep van de Finse minister van buitenlandse zaken Erkki Tuomio aan de Europese leiders om zich voor te bereiden op het uiteenvallen van de eurozone bleef het ijzig stil van de kant van premier Rutte en minister de Jager. Het is voor Nederland te hopen dat de verkiezingen van 12 september nieuw leiderschap tot gevolg zullen hebben, VVD en CDA hebben met name in het afgelopen jaar laten zien niet veel meer te kunnen doen dan achter de feiten aanlopen. Kordaat leiderschap lijkt nu belangrijker dan mooie woorden.

Bronnen: The New York Times, Zero Hedge (Mark J Grant), Bank of America Merrill Lynch, JPMorganChase, Corporate Executive Board

Rick Kuitems is ondernemer, kunstschilder, columnist/blogger en humorist die momenteel even niet lacht.

CC-Foto: ‘ArcCan