ThePostOnline

In Europa wint laffe lijsttrekker van premier die moet leiden

08-09-2012 11:30


De afgelopen weken herhaalde premier Rutte regelmatig zijn mantra dat Griekenland wat hem betreft niet op meer steun van Nederland kan rekenen. Hoewel de VVD in haar verkiezingsprogramma stelt dat Europese samenwerking “voor de VVD van groot belang” is, schroomt Rutte er niet voor om met zijn stellige uitspraak ook te tappen uit het vaatje van anti-Europese sentimenten. Two-face Rutte probeert op die manier zowel ondernemers – die weten hoe belangrijk de EU en de euro voor ons zijn – te vriend te houden, als eurosceptici die anders over kunnen stappen naar de PVV. Een laffe koers, juist nu Nederland en Europa gebaat zijn bij leiderschap.

De verzamelde ondernemers van Nederland maakten – in een unieke samenwerking van MKB-Nederland, VNO-NCW en LTO Nederland – al duidelijk welk belang hechte Europese samenwerking voor ons heeft. “Europa zorgt voor werkgelegenheid”, “des te meer landen in de EU, des te beter voor ons”, “een gezonde eurozone betekent een gezond Nederland” en “we krijgen van de EU meer terug dan we betalen” zijn enkele citaten waarmee de ondernemers het belang van euro en EU onderstreepten. Daar lijkt weinig op af te dingen.

Rekensom
Toch proberen veel eurosceptici het belang van Europese samenwerking te bagatelliseren. Exporteerden we immers niet ook voor we de euro hadden en komen toeristen ineens niet meer naar Amsterdam als we uit de EU zouden stappen? Een simpele rekensom biedt echter antwoord. Als een toerist vandaag naar de ABN AMRO loopt om $50 om te wisselen naar euro’s, krijg hij €39,38 terug. Hij moet dan echter nog €3,25 provisie betalen, dus krijgt maar €36,13. Dat betekent een verlies van bijna 10 procent. Die 10 procent kan hij dus niet meer besteden bij de souvenirwinkel, op het terras of in het museum.

Als jouw souvenirwinkel, terras of museum in grote mate van toeristen afhankelijk is, en hun budget gaat voor 5 tot 10 procent op aan wisselkoersen en provicies, dan zie jij jouw omzet dus met 5 tot 10 procent dalen. Zo simpel is de rekensom. En aangezien de kans groot is dat de toerist in kwestie zijn geld al bij zijn eigen bank in zijn thuisland heeft omgewisseld, brengen toeristen zonder euro dus ineens 5 tot 10 procent minder omzet naar Nederland. Het zijn dergelijke simpele rekensommen die op veel plekken te maken zijn. Als een Duitse importeur van goederen 5 procent duurder uit is om zijn schepen naar Hamburg te laten komen in plaats van naar Rotterdam, is het de wisselkoers die het verschil zal maken en die Rotterdam die klant zal doen verliezen.

Stabiele eurozone
Gelukkig stelt premier Rutte niet voor om uit de euro te stappen. Zo kortzichtig is alleen de PVV. Maar met zijn stellige uitspraken over Griekenland voedt hij wel de speculatie dat de eurozone uit elkaar zou kunnen vallen. Vertrouwen in de economie is de basis van een stabiele economie en een premier die actief het gebrek aan vertrouwen in een stabiele eurozone aanwakkert, is een premier die verantwoordelijkheid draagt voor die destabiele eurozone. Alleen als kredietverstrekkers erin gaan geloven dat de eurozone in stand gehouden zal worden, zullen ze bereid zijn de leningen te verstrekken en de investeringen te doen die nodig zijn om de eurozone ook daadwerkelijk in stand te houden.

Vertrouwen en doemdenken zijn in economische zin beiden self-fulfilling prophecies. De premier kiest er bewust voor, in een poging om geen kiezers te verliezen aan de PVV, om aan te sturen op het doem-scenario. De laffe lijsttrekker in Rutte wint het van de premier die moet leiden. Alleen als in heel Europa bewust wordt gekozen vóór Europa, kan de eurozone haar stabiliteit hervinden. En dat is, zoals de ondernemers al aangaven, in het belang van een gezond Nederland.

Adriaan Andringa is redacteur van DeJaap en hoofdredacteur van de WarRoom. Hij heeft een afkeer van de politieke lafheid van wijzen naar Europa als de bron van het kwaad.

De illustratie is een eerdere paint-cartoon van onze huis-cartoonist Bas Paternotte.