Voorbij het eigen gelijk
 
 
Sport

Wat gaan ‘we’ doen op het WK Wielrennen?

Tags: ,

Het WK Wielrennen is dit jaar in Limburg. In eigen land dus. Een thuiswedstrijd. Veel renners hebben het er al maanden over. In die thuiswedstrijd op 23 september gaan ze het wel even laten zien. Thuisvoordeel en zo. U kent het wel. Maar is dat realistisch? Anderhalve week vooraf denk ik van niet.

Natuurlijk zullen de negen mannen van Leo van Vliet stuk voor stuk extra gemotiveerd zijn. Het is een parcours dat ze misschien wel beter kennen dan de rest van het peloton en aangezien het in Nederland is, wil je een stapje extra zetten. Maar eh. Waarom geldt dat ineens wel voor een WK waarin je de kleuren van je land verdedigt en niet voor, ik noem maar wat, de Amstel Gold Race?

Amstel Gold Race
Het parcours van die klassieker is redelijk vergelijkbaar met het parcours van de wegwedstrijd op het WK. In de Gold Race hebben ‘onze’ wielrenners hetzelfde thuisvoordeel. Enkelen moeten natuurlijk knechten voor een ploeggenoot, maar voor bijvoorbeeld een Mollema geldt dat niet echt.

Kijken we naar de Amstel Gold Race, dan zien we dat daar de afgelopen twintig jaar slechts twee keer een Nederlandse overwinning was. In 1999 was het Boogerd en in 2001 Dekker. Daar tussendoor zaten Duitsers, Italianen, Zwitsers en een verdwaalde Luxemburger en Kazach. Niet echt mensen met een thuisvoordeel  zeg maar.

Van de mannen die het nu ineens zouden moeten gaan doen in Zuid-Limburg, eindigde alleen Bauke Mollema in de top 10. Hij werd ook tiende. Een mooie uitslag, maar het is nog niet in de buurt van het podium. De rest bleek slechts weer pelotonvulling. Leuk gereden, niet gewonnen. Jammer joh.

Middelmaat
Dus zo’n thuisvoordeel is leuk. Je kunt eens roepen dat het allemaal zo handig is dat je gewoon bij huis bent, dat je het voor al die Nederlandse fans daar doet. Dat je extra gemotiveerd bent en wat wilt laten zien. Maar de rest kan gewoon beter zijn. Daar doe je niks aan.

Sagan, Valverde, Freire maar ook nog steeds Gilbert. Dat zijn zo’n beetje de favorieten voor dit WK. Zij kunnen de race winnen en afgezien van misschien Gilbert kunnen ze de streek waarschijnlijk niet eens op de kaart aanwijzen. De Nederlanders die meedoen zijn talentvolle renners, maar in dit soort ritten veel minder dan deze vier.

Dan kun je gemotiveerd zijn, maar als andere renners kwalitatief beter zijn. Tja. Dan moet je wel met wat extra’s komen bovenop die motivatie. Zouden de Nederlanders dan helemaal niet kunnen winnen? Natuurlijk wel. Als ze bijvoorbeeld de koers heel erg hard weten te maken met zijn negenen. Als de jongens met de beste benen weten te ontsnappen en de rest verdedigt zo goed dat het peloton ze niet terug kan pakken. Maar dan heb je wel een erg goed team nodig. Het Nederlandse team is voor de helft helaas erg middelmatig.

Laat het dus geen teleurstelling zijn als er geen Nederlander op het podium komt over anderhalve week.

 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.