Voorbij het eigen gelijk
 
 
WarRoom

Romney moet met beleidsvoorstellen het tij keren


Hier werd vorige week de kans behandeld dat Libië een game changer wordt voor de overwinningskansen van Mitt Romney. De Republikein slaagt er, zoals de bovenstaande grafieken van FiveThirtyEight laten zien, al weken niet in om president Obama achter zich te krijgen in peilingen. Hij kijkt met minder dan twee maanden te gaan tot de verkiezingen tegen een grote achterstand aan en heeft een game changer dus wel nodig. De kans dat er komende weken koppen van vooraanstaande leden van Team Romney gaan rollen lijkt daarmee groot, maar dat zou slechts een eerste stap zijn. Het wordt tijd dat Romney eindelijk over beleid gaat praten.

Amerikaanse politici werken nauwelijks met een verkiezingsprogramma of een ander overzicht van de verschillende beleidsvoorstellen die ze gedurende de komende jaren willen uitvoeren. Verkiezingen gaan over twee fundamenteel verschillende visies op de rol van de overheid en de relatie tussen overheid, staten en burgers. Waar Republikeinen de rol die de overheid speelt in het dagelijks leven zo ver mogelijk willen terugdringen, willen Democraten dat de overheid een actieve rol speelt om mensen kansen te bieden zichzelf te ontwikkelen. Dat verschil van inzicht over waar de samenleving het meest bij is gebaat, vormt de basis voor elke verkiezing in Amerika.

Visie
De meeste politieke adviseurs zullen kun kandidaten daarom vertellen dat ze niet teveel met policy specifics moeten komen, met concrete beleidsvoorstellen. Overtuig de kiezers dat jouw visie de juiste is, en vooral dat jij de juiste man bent om Amerika een stap op weg naar die visie te helpen, en je wint de verkiezingen. Geen concrete verkiezingsprogramma’s dus, maar hoogdravende speeches en persoonlijke verhalen maken de dienst uit.

De campagne van Mitt Romney is op datzelfde idee gestoeld. De boodschap die steevast wordt uitgedragen omvat een combinatie van aanvallen op president Obama, lof voor Romney’s ervaring in eerdere banen en het uitleggen van een visie waarin een teruggetrokken overheid weer kansen biedt aan bedrijven om de motor te zijn van een bloeiende economie. Zijn campagne is er één uit het Republikeinse boekje.

Analyse
Toch komt die campagne niet van de grond. Politico kwam vandaag met een uitgebreide analyse van wat er allemaal fout is gegaan de afgelopen weken binnen Team Romney. Daarin wordt uit de doeken gedaan hoezeer het Romney ontbreekt aan een goede sturctuur en organisatie die zijn politieke machine achter de schermen op de rails houdt. Een van Romney’s belangrijkste strategen, Stuart Stevens, krijgt daar voornamelijk de schuld van. Daarom lijkt het onvermijdelijk dat Stevens binnenkort op zoek kan naar een nieuwe baan.

Daarmee zijn de problemen echter nog niet opgelost. In de afgelopen weken en maanden is Romney er niet in geslaagd om zijn stempel op de campagne te drukken. Ondanks het feit dat een groot deel van de Amerikanen er niet van overtuigd is dat president Obama in de komende vier jaar wel voor elkaar gaat krijgen wat hem in de afgelopen vier jaar niet is gelukt, het versnellen van economisch herstel, zijn diezelfde zwevende kiezers er ook niet van overtuigd dat Mitt Romney daar wel de aangewezen man voor is. Het wantrouwen ten opzichte van de multimiljonair is nog altijd groot.

Prangende problemen
De kans dat Romney zichzelf in minder dan twee maanden opnieuw weet te positioneren is klein. De meeste Amerikanen kennen hem inmiddels wel en hebben hun mening over de man en de visie wel gevormd. Romney zal dus uit een heel nieuw vaatje moeten tappen om zijn kansen alsnog te doen keren en het uitwerken van concrete beleidsvoorstellen lijkt daarvoor de aangewezen strategie. Als de kiezers niet van jou houden, zorg dan dat ze van jouw voorstellen houden. Als Romney goede oplossingen voor prangende problemen als werkloosheid, gezondheidszorg en de staatsschuld weet te presenteren, kan hij het politieke debat van de man naar het beleid verplaatsen.

Nieuwe adviseurs aanstellen is soms een noodzakelijkheid om een nieuwe koers te gaan varen. Zonder die nieuwe koers is het slachtofferen van adviserus echter een nutteloze bezigheid. Mitt Romney heeft een game changer nodig en moet het politieke debat verleggen van de man naar het beleid. Met financiëel expert Paul Ryan als zijn running mate heeft hij genoeg expertise in huis om met concrete voorstellen te komen. Alleen die verandering van strategie kan het tij nog doen keren.

Adriaan Andringa is hoofdredacteur van de WarRoom.

   
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.