Voorbij het eigen gelijk
 
 
Sport

De NOS slaat de jeugd over

Een week lang heeft het wereldkampioenschap wielrennen zijn tenten opgeslagen in Zuid-Limburg. Na de winst van de Duitser Tony Martin, die daarmee zichzelf als wereldkampioen opvolgde, zitten de tijdritten erop. Tijd voor de wegritten, te beginnen met de junioren (m/v) en beloften. Alleen zijn die wedstrijden niet op tv te volgen. Verantwoordelijke, de NOS.

Eerste stappen op topniveau
Sporten op jeugdniveau trekt altijd wat kijkers. Kijkers die de eerste willen zijn die een groot talent aan het werk zag. Dat je later kan zeggen: Ik zag Rafael van der Vaart al op het wereldkampioenschap toen hij nog maar zeventien was. De WK’s en EK’s atletiek zijn altijd wel te vinden op Eurosport of een andere zender.

Met het WK wielrennen was dat vaak ook zo. Zowel de junioren als de beloften hebben een aardige lijst latere toppers op hun podia gehad. Ivan Basso, Jaroslav Popovitsj, Johan Vansummeren, Thomas Dekker, Taylor Phinney, Greg LeMond, Erik Dekker, Frank Vandenbroucke, Damiano Cunego, Roman Kreuziger, Nicole Cooke en Marianne Vos wonnen hier een van hun eerste medailles uit hun verdere imposante carrière. Vaak live op televisie.

Geen geld
Maar dit jaar niet. Als een land de organisatie van het WK in handen krijgt moeten ze niet alleen zorgen voor een mooi parcours, goede infrastructuur en genoeg opvang voor de ploegen en hun medewerkers, maar ook is het land verantwoordelijk voor de televisieregistratie. Die zenden ze dan door naar alle andere landen. In Zuid-Limburg moet de NOS dat doen. Maar het is overal crisis, ook bij de publieke omroep.

In een jaar met een EK voetbal, Olympische en Paralympische Spelen en vaste punten als de Tour de France en de Champions League is het potje met geld bij de staatsomroep bijna leeg. Er moesten keuzes worden gemaakt en de jonge wielrenners zijn daar de dupe van.

Fittie
Toen de Vlaamse wielerjournalisten Renaat Schotte en Karl Vannieuwkerke daarachter kwamen startten ze een korte twitter-fittie met de NOS, voornamelijk in persoon van Martijn Hendriks, redacteur bij Studio Sport. Snel werd duidelijk dat de UCI geen garantie op uitzending eist van alle wedstrijden tijdens een WK. Een jammerlijke fout van een verder ook lang niet smetteloze wielerbond.

Geen beelden van de jeugd dus voor de Vlaamse wielergekken en andere liefhebbers die graag de volgende generatie aan het werk zien. Worden Tom Dumoulin en Mathieu van der Poel wereldkampioen deze week, we zullen er geen beelden van zien.

CC-foto: kei-ai

 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.