ThePostOnline

Asbest aangetroffen in de Stopera

24-09-2012 13:06

Er is asbest aangetroffen in de Amsterdamse Stopera. Het zit op alle vijf etages waar de burelen van de gemeente Amsterdam zijn gevestigd. Het asbest zit in zogenaamde ‘stortnaden’. Woordvoerder Bartho Boer bevestigt de aanwezigheid van asbest aan DeJaap.nl. Het hoeft echter niet verwijderd te worden.

“Asbest!” zoemde het afgelopen week rond op het Amsterdamse stadhuis. “Asbest. En er begint maandag een onderzoek!”
Woordvoerder Bartho Boer was dit weekeinde verrast toen we het gerucht aan hem voorlegden. Helemaal omdat het ook op zijn verdieping zou zitten. Maar het gerucht klopt: er zit asbest in de Stopera. Maar nee, het is niet gevaarlijk. En er komt ook geen onderzoek.

Tussen de naden
Het asbest is anderhalf jaar geleden aangetroffen. “Het zit tussen de naden in de betonnen plafonds en vloeren,” vertelt Boer. Er wordt sinds anderhalf jaar flink verbouwd in de Stopera omdat het stadsdeel Centrum in het gebouw wordt gehuisvest.

“Ons is geadviseerd het asbest te laten zitten,” zegt Boer. “Tijdens de verbouwing worden de plekken waar asbest zit met verf gemarkeerd. Hierdoor weet je zeker dat iemand niet per ongeluk een boormachine in het materiaal zet.”

De Stopera werd in september 1986 geopend en huisvest het stadhuis en het Muziektheater en is de thuisbasis van het Nationale Ballet en de Nederlandse Opera.