ThePostOnline

Turkse rechter akkoord met internetcensuur: ‘Innocence of Muslims’ verboden op internet

26-09-2012 21:08

In Turkije, waar ze een “seculiere” staat hebben, mogen de inwoners voortaan niet meer op YouTube naar Innocence of Muslisms kijken. Dat heeft een Turkse rechter vandaag bepaald. De rechter was het met de aanklagers eens dat het filmpje te kwetsend is en tevens een gevaar voor de openbare orde kan zijn.

Probleem is nog wel even hoe precies deze film verboden moet worden. Internetcensuur opleggen is één ding maar het ook daadwerkelijk handhaven is iets heel anders.

Eerder werd de toegang tot YouTube in Turkije ook al geblokkeerd. Dit vanwege filmpjes waarin heel kwetsend werd gedaan over Atatürk.

Gek genoeg kwamen de filmpjes die echt niet mochten toch weer ergens anders op het internet terecht waardoor men alsnog kennis kon nemen van krenkende beelden.

Wel werd het de Turken toen verboden om überhaupt naar YouTube te surfen. Op klassiek Chinese wijze werd een complete muur rondom YouTube opgetrokken.

Die censuur werd destijds relatief snel weer opgeheven.

Update: in het door- en door katholieke Brazilië is de film inmiddels ook verboden en eist de rechter nu dat YouTube de film verwijdert.