Voorbij het eigen gelijk
 
 
ThePostOnline

Het Marokkanenprobleem is geen hoax!

Net wanneer we dachten dat Marokkanenprobleem het woord van 2012 zou worden, werd het dit weekend alweer in de prullenbak gegooid door twitterend Nederland. Marokkanenprobleem? Nee, dat is gewoon een hoax mensen! Net zoals halal-woningen, een hoax gecreëerd door de media. Wij staren ons blind op het Marokkanenprobleem, maar eigenlijk zijn we blind, want het is namelijk een beeldvormingsprobleem! 

De media is de schuldige! BAM! Ajax wordt weggespeeld door Real Madrid? Nee hoor, vieze 010 beeldvorming. Co Verdaas fraudeert met declaraties? Nope, PVV beeldvorming! Marokkanen oververtegenwoordigd in de criminaliteit? Nee hoor, gewoon rechtse beeldvorming! Er zijn helemaal geen problemen!

Etniciteit benadrukken
Het is een Hollandse ziekte, een misplaatst superioriteitsgevoel om te focussen op etniciteit. Want zeg nou zelf: Tristan van der Vlies, Karst Tates, Jasper S, en Volkert van der G waren allemaal blanke Nederlanders, maar wanneer zij iets doen dan zijn ze psychisch niet in orde en ligt het aan hun gemoedstoestand. Schopt een Marokkaan een grensrechter dood, dan is het gelijk een Marokkanenprobleem. Selectieve verontwaardiging, een hetze tegen Marokkanen!

Wow! Allemaal applaus, dat is echt een super argument! Case closed, hoax ontdekt en met een knock-out rechts Nederland gevloerd! LOL! Denk je dat nou echt? Dus de media zuigt het Marokkanenprobleem uit zijn duim? Er zijn helemaal geen cijfers, feiten en gevallen die deze interpretatie kunnen onderbouwen?

Feiten en interpretatie
Lesje in duiding voor de mensen die achterovergeslagen waren bij dit argument. Bij dit argument wordt er geen onderscheid gemaakt tussen feiten en interpretatie. Je kunt de interpretatie van de media in twijfel trekken en terecht claimen dat ze de nadruk leggen op etniciteit terwijl dat bij blanke daders niet het geval is. Dat klopt! Echter, met dit beeldvormingsargument weerleg je de feiten niet. De reden waarom de media zo focussen op de etniciteit is juist omdat uit cijfers blijkt dat Marokkaanse jongeren vaker in aanraking zijn geweest met de politie dan andere jongeren. Er is dus wel degelijk iets aan de hand met deze groep.

CBS jaarrapport integratie 2010
Als de media besluit om de etniciteit van daders niet meer te benoemen, om niet meer te spreken van Marokkanenprobleem, houden de problemen dan op? Verdwijnt dan de overlast die veel Marokkaanse jongeren veroorzaken en veranderen zij dan in één oogomslag in ‘nette mensen’? Kan Johan Derksen dan terugverhuizen naar Gouda? Toch zeker niet!

Sociaal economische blabla
De beeldvormingsridders zijn niet geheel dom. Wanneer je ze genoeg onder druk zet, geven ze uiteindelijk toe dat er wezenlijke problemen zijn en dat niet alles te scharen is onder beeldvorming. Het is een maatschappelijk probleem en ligt niet aan etniciteit. Het komt namelijk door de verhuftering van de samenleving! Ja, maar hoe komt het dan dat Marokkaanse hufters statistisch gezien meer voorkomen dan bijvoorbeeld Chinese hufters?

Nee, maar dan claimen ze dat het sociaal economische oorzaken heeft en dat de focus op etniciteit racistisch is. Want je reduceert een persoon slechts tot zijn etniciteit en hij is veel meer dan dat.

Met de focus op sociaal economische omstandigheden doe je precies hetzelfde. Alleen reduceer je dan een persoon tot zijn sociaal economische status. Het blijft monocausaal en hierdoor wordt het onmogelijk om sociale mobiliteit in een samenleving te verklaren. Je kunt namelijk bij voorbaat al claimen dat mensen uit achterstandsbuurten crimineel zijn.  Echter, waarom Surinamers het sociaal economisch gezien relatief beter doen dan Marokkanen verklaar je hiermee niet.

Onwelkome boodschap
Door het af te doen als een beeldvormingsprobleem worden de problemen verergerd. Dit omdat het een sfeer creëert van een hetze tegen Marokkanen die bij deze jongeren werkt als een versterker. Er wordt namelijk geclaimd dat het probleem niet bij deze jongens ligt, maar bij de maatschappij, bij de media, altijd bij de ander. Het zijn scheidsrechters die partijdig zijn, het is de media die ons moet hebben en het zijn de omstandigheden waarin deze jongeren opgroeien. Zelfkritiek en verantwoordelijkheid nemen? Nee, daar doen we niet aan!

Wanneer je als allochtoon deze onwelkome boodschap verkondigt, dan ben je een kontlikker in de ogen van de beeldvormingsridders. Over racisme gesproken! Wat zij hiermee doen is een persoon ook reduceren tot zijn afkomst. Want als allochtoon mag je immers alleen voor de multiculturele samenleving zijn, anders ben je een house nigger. Lekker consequent en dan zeuren over beeldvorming!

Shashi Roopram www.twitter.com/shashiroopram” target=”_blank”>twittert ook

 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.