Cult

De Lijst: de creatieve beloftes van 2014

ThePostOnline blikt alvast vooruit

Het einde van het jaar nadert en dat betekent zelfs voor ThePostOnline dat het lijstjestijd is. Maar terugblikken is saai, dus daarom kijken we vooruit. Welke schrijvers, muzikanten, cabaretiers, kunstenaars, regisseurs en acteurs gaan er in 2014 toe doen? Plus: vanaf vanmiddag iedere week een filmpje met één van deze mensen online.

Schrijvers

Vooruitkijken deden we niet al te lang geleden al met de nieuwe Grote Drie. Als het aan ons én aan Elsevier ligt, zijn dat Thomas Heerma van Voss, Joost de Vries en Philip Huff. Kunnen we heel veel woorden aan vuil maken, maar dat doen ze zelf wel. Twaalf redenen waarom deze drie mannen de nieuwe Grote Drie zijn lees je hier.

Hanneke Hendrix

Maar gelukkig zijn er ook veelbelovende vrouwen. Zoals Hanneke Hendrix, die in 2012 debuteerde met haar boek De Verjaardagen. Daarnaast schrijft ze hoorspelen, werkte ze met het componistenduo Strijbos & Van Rijswijk, schreef ze voor De Wintertuin, Passionate Magazine en stond ze op de shortlist van de Academica Literatuurprijs 2013 en de Dioraphte Jongerenliteratuur Prijs 2013. Haar tweede roman gaat Gewone Vrouwen heten en komt eind 2014/begin 2015 uit. Ondertussen blogt Hendrix haar verhalen gewoon op Het Internet.

Shira Keller

“‘Ik schrijf een boek,’ antwoord ik als iemand me vraagt hoe ik mijn dagen vul. Eigenlijk verkoop ik boeken in een mooie Amstelveense boekwinkel, maar dat klinkt toch minder imponerend.” Als Shira Keller in 2008 klaar is met theater, vertrekt ze naar Zwitserland om een boek te schrijven. Dat boek, M., komt in augustus 2012 uit en wordt zo goed ontvangen dat ze inmiddels de Academia Literatuurprijs 2013 heeft gewonnen. Een tweede roman komt er uiteraard aan, waarschijnlijk wordt deze in het najaar van 2014 uitgebracht.

Alma Mathijsen

De recensies voor Alma Mathijsen’s debuutroman Alles is Carmen zeggen eigenlijk allemaal hetzelfde: leuk voor tieners, maar wat een potentie heeft ze. En dat heeft ze zeker. Mathijsen weet mooie zinnen te creëren en laat met de blurb achterop haar debuut (haar moeder en emeritus hoogleraar moderne Nederlandse letterkunde Marita Mathijsen die haar boek ‘briljant’ noemt) en met haar optreden op de Jonge Schrijversavond vorig jaar zien dat ze humor heeft. Dat in combinatie met het kunnen schrijven van mooie zinnen en iets meer begeleiding tijdens het schrijven van haar tweede roman moet 2014 een goed jaar vppr haar maken.

Muziek

Lukas Batteau

Wat muziek betreft heeft Nederland véél meer te bieden dan Kane, Anouk en Di-Rect. Naast DJ’s die de wereldlijst van beste DJ’s overheersen, uiteraard.

Neem nou bijvoorbeeld de Nederlandse singer-songwriter Lukas Batteau. Singer-songwriter klinkt inderdaad als dertien in een dozijn, maar niets is minder waar. Waarom vertelden we vorige week al.

The Benelux

Een verrassend nieuw geluid wat Nederlandse bandjes betreft is toch wel The Benelux. 3voor12 beschreef ze als ‘Britse postpunk en disco-electro’, terwijl ze zichzelf liever beschrijven als ‘akoestische house’. Wij zien ze liever als een voorbeeld voor de Nederlandse muzikant: als iedereen de komst van electronica zo dankbaar zou omarmen, zou de Nederlandse muziekscene een stuk interessanter zijn. Eindelijk een Nederlandse band die niet bang is te experimenteren en daar ook nog eens in slaagt. Het album, The Benelux getiteld, komt 21 november uit. De 20e presenteren ze het album in Paradiso.

Valentina Tóth

Wellicht de jongste en meest opvallende in de lijst is Valentina Tóth. De klassieke pianiste met haar Hongaarse roots werd geboren in 1994 en is een wonderkind. Ze begon pas op 12-jarige leeftijd met piano spelen en speelt daarmee pas zeven jaar piano. Ter vergelijking: de broertjes Jussen begonnen allebei op hun vijfde met pianolessen en meesterpianist Lang Lang was pas een jaar of twee toen hij begon. Tóth’s debuutalbum Hungarian Horizon werd enorm goed ontvangen en dat lijkt ons niet meer dan terecht.

Rina Mushonga

Ook even een ander genre dan de reguliere pop is Rina Mushonga. Ze weet een interessante combinatie te maken van pop, folk, indie en prog-rock. Ze klinkt zowel intiem en ingetogen als groots en opzwepend. Volgens haar platenmaatschappij is zij stijl- en cultuuroverschrijdend, en als we haar op Soundcloud beluisteren is daar weinig aan gelogen. Haar album verschijnt in 2014.

EinsteinBarbie

Ja sorry, ook the usual suspects komen langs in deze lijst. EinsteinBarbie komt in 2014 met een nieuw album. In het voorjaar. Waarom deze band tof is, vertelt onze redacteur Bas Paternotte.

Cabaret

Ruud Smulders

Ruud Smulders is een man die je op het podium moet zien, zijn gezichtsuitdrukkingen en lichaamstaal zijn onnavolgbaar en uiterst hilarisch. En zijn grappen ook. In 2009 schopt hij het tot de halve finale van Camaretten en wat opleiding betreft wordt hem al snel geadviseerd de praktijk in te gaan. Tegenwoordig is hij vooral werkzaam bij het Comedyhuis en is hij onderdeel van het collectief Debjet. Waarmee hij onder andere deze kneiter van een hit maakte onder de naam De Blonde Jongens en Tim.

Chris van der Ende

Wat krijg je als je een Braziliaan met humor naar Nederland haalt? Nee, het is geen slechte grap. Chris van der Ende werd geboren in het Zuid-Amerikaanse land en groeide op in het kleine dorpje De Lier. Hij combineert zijn temperament met Hollandse nuchterheid en dat pakt humortechnisch goed uit. Hét talent van het moment, gonst het hier en daar. Wij hebben in ieder geval erg gelachen. En blijkt? Ook met tekst is hij best goed. Lees vooral zijn column over hoe een carriere als komiek te starten.

Jurg van Ginkel

Het associatief vermogen van Jurg van Ginkel is eindeloos. Hij weet uit iedere zin een andere betekenis te halen dan die daadwerkelijk bedoeld is. Daarbij is zijn timing én zijn interactie met het publiek perfect. Op YouTube lijkt hij niet zo spannend, live is hij daarentegen des te leuker. Helaas staat hij voor zover wij kunnen vinden pas in april 2014 weer op het podium tijdens het Utrecht International Comedy Festival. Tot die tijd lezen wij nog even zijn Twittertimeline terug.

Johan Fretz

Bij de meeste bekend als speechkoning tijdens de cultuurmanifestatie op het Malieveld en de jongen die bij het minste of geringste Obama-nieuws werd gebeld door de redactie van De Wereld Draait Door. Dat is leuk, hoor, maar Johan Fretz is veel meer dan een speechknul en Obama-fanboy. Samen met Marcel Harteveld vormt hij onder andere het duo de Gebroeders Fretz. De mannen zette met Revolte! een sterke én hilarische theatershow neer die (zelf)spot niet schroomt. En ze brachten niet al te lang geleden een liedje uit. Hij kan dus ook nog zingen, heeft een boek én is een fijne cabaretier. We vonden dat jullie dat moeten weten.

Kunst

Anne Bosman

Een vaak ondergewaardeerd facet van de schone kunsten is mode. Ook dat is een kunst. Een kunst die ontwerper Anne Bosman goed in de vingers heeft. Hij studeerde mode aan ArtEZ, de kunstacademie in Arnhem die hij cum laude afrondde, liep stage bij niemand minder dan Viktor & Rolf. Met zijn afstudeercollectie werd hij genomineerd voor de Frans Molenaar Coutureprijs én won hij de publieksprijs van de H&M Design Award. Tegenwoordig studeert Bosman aan de Central St. Martins College of Art and Design in Londen, één van de beste universiteiten om mode te studeren. Kortom, als Bosman over niet al te lange tijd klaar is, gaat hij bepalen wat mannen dragen.

Victorine Pasman

Een ander onderdeel van mode is kostuumontwerp. Victorine Pasman is iemand die haar hand niet omdraait voor extravagante kostuums. Pasman laat zich voor de de kostuums die ze maakt voor opdrachtgevers of haar eigen performances maakt inspireren op stijlelementen uit een bepaalde cultuur of periode. Zoals de 17e eeuw. Uiteraard is ze niet de eerste de beste, dus haar kostuums zijn handgemaakt. In dit tijdrovende proces verwerkt ze graag ongebruikelijke materialen in haar kostuums. Kortom, opvallend. En beeldschoon.

Justus Bruns

Grafisch ontwerper Justus Bruns bedacht een paar jaar terug dat er iets moet veranderen. De openbare reclame in bushokjes, op gebouwen en vooral op Times Square moet veranderen in kunst. Al is het maar een uur. Inmiddels is Bruns al een paar jaar bezig met het project. Daarnaast is hij ‘gewoon’ grafisch ontwerper, en dat doet hij niet heel onverdienstelijk. Of het Times Square To Art Square-project ooit gaat lukken? Met de ambitie van Bruns is het bijna onmogelijk om niet te lukken.
timessquareartsquare-1

Borre Akkersdijk

Creating concepts by proxy of fashion. Enhancing textiles by adding tactility. Taking the world by surprise. Dat doet Borre Akkersdijk inderdaad met zijn bijzondere en opvallende designs. Zijn kleding, die hij zelf in China maakt, heeft een 3D-achtig effect. Hoe dat allemaal een beetje in zijn werk gaat, is te zien in dit filmpje, gemaakt door Niels Hoeber. Ook in de gaten houden.

The First cycle from Niels Hoebers on Vimeo.

Regisseurs

Matthias Mooij

Matthias Mooij regisseerde vorig jaar het toneelstuk Mogadishu van de Utrechtse Spelen, en met verve. Dat is uiteraard niet het enige dat hij doet: ook was hij verbonden aan theatergezelschappen als Junges Theater Basel, Toneelschuur Producties, Toneelgroep Amsterdam, al is Mogadishu zijn debuut in de Grote Zaal geweest. Wie zijn werk wil zien, Mogadishu tourt op dit moment door Nederland.

Jori Hermsen

In 2007 richtte theatermaker/regisseur/acteur Jori Hermsen theatergroep Sonja op, waar hij verscheidene stukken regisseerde. En dat niet alleen, ook verzorgde hij het decor en lichtplan van verscheidene stukken. Ook was hij betrokken bij Toneelgroep Amsterdam en Toneelgroep Maastricht. Beide niet de minsten. Wat ons betreft gaat Hermsen ook in 2014 heel fijn theater maken.

Naomie Velissariou

Oké, niet helemaal Nederlands. Naomie Velissariou heeft een Vlaamse moeder en een Griekse vader en doorliep haar toneelopleiding in Antwerpen. Maar in de zomer van 2012 rondde ze haar opleiding bij de Toneelgroep Maastricht af. Even een korte copy-paste van haar nu al indrukwekkende voorstellingen: Vellisariou presenteerde in 2012 bij Frascati Producties haar eerste eigen muzikale solo Mr Jones. In 2013 maakte ze een powerballad naar de moderne klassieker van Heiner Müller. Na Mr Jones en A Tragedy (simplified) komt Velissariou’s derde Frascati-productie I SEE YOU in de zomer van 2014 uit. Kortom: gaan we van horen.

Jim Taihuttu

De doorbraak van Jim Taihuttu kwam afgelopen jaar, en niet zomaar. Dit is de regisseur van Wolf. Hij won voor zijn regiewerk ook gewoon even een Gouden Kalf. Doen we hem niet zo snel na. Daarnaast is hij producent en scenarioschrijver en DJ’t hij bij de formatie Yellow Claw. Deze jongen kan dingen. Meer dan regisseren.

Acteurs

Maarten Heijmans

Acteur Maarten Heijmans studeerde aan de Amsterdamse Kleinkunstacademie en heeft tijdens en na zijn opleiding niet stil gezeten. En afgelopen jaar al helemaal niet. Na kleine rollen in Spangas! en S1ngle, werkte hij mee aan Het Klokhuis en vertolkte hij verschillende rollen op het toneel. Vanaf 11 januari 2014 is hij eindelijk in een grote rol te zien in de serie Ramses, over, uiteraard, Ramses Shaffy. Hij speelt daar, uiteraard, Ramses.

Sallie Harmsen

Is nog geen 25 en heeft nu al een vrij indrukwekkend oeuvre op haar naam staan. Ze was afgelopen jaar onder andere te zien in Het Stenen Bruidsbed van het Nationaal Toneel waar ze aan verbonden is. Wat ons betreft een welkome verrassing. Afgelopen jaar speelde ze met onder andere Barry Atsma in de film Lucia, een film over de in 2010 vrijgesproken Lucia de B. De planning is dat de film in het voorjaar 2014 in première gaat, dan kunnen we Sallie weer bewonderen op het witte doek.

Jessica Zeylmaker

Na haar afstuderen aan de Toneelschool ArtEZ in Arnhem is Jessica Zeylmaker verbonden aan toneelgroepen als Toneelgroep de Appel, Theatergroep Suburbia, Generale Oost en Toneelgroep Amsterdam. Ook maakt ze regelmatig eigen producties, zoals Wij Zijn Grijs Gebied bij Theater Bellevue, Generale Oost en productiehuis D’amor. Daarnaast vertolkte ze rollen in heel wat TV-producties, maar ze is vooral bekend van haar rol in de film Spijt! naar het gelijknamige boek van Carry Slee en Nono, het Zigzag Kind.

Tarikh Janssen

Het meest recente werk van Tarikh Janssen is zijn rol als minnaar van Anna Drijver in Smoorverliefd. We kregen deze man getipt, schijnt dat hij heel groot gaat worden. Met meer dan een smooth versierder. Geloven we meteen, hij is pas afgelopen zomer afgestudeerd in Maastricht. Een gevalletje geduld is schone zaak. Wij zijn benieuwd wat 2014 hem brengt. En wat hij ons brengt.

Beeld: Shutterstock

   
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.