Achtergrond

De ongewilde consequenties van Asscher’s integratiebeleid: Nieuw Islamitisch Ensemble

17-11-2014 17:09

Vanwege naïviteit, electoraal opportunisme en om de Turkse stem binnen te halen, hebben linkse partijen zoals ook Asschers PvdA het oogluikend toegestaan dat Turks Nederlandse politici die gelieerd zijn aan rechtsreligieuze en conservatief-nationalistische groeperingen op verkiesbare plekken zijn komen te staan en zelfs de Tweede Kamer in konden. Eén van de Turkse verenigingen die door Asscher onder curatele is gesteld, is Milli Görüs, die rechts-nationalistische sympathieën koestert.

In een verklaring van partijleider Spekman van de PvdA, betreffende het incident Kuzu & Öztürk, impliceert Spekman dat beide heren minder voor de kernwaarden van emancipatie, vrijheid van meningsuiting en verdraagzaamheid zijn dan waar de PvdA voor staat. Maar de PvdA wist toch al veel langer dat Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk conservatieve moslims zijn? Dat Öztürk erin kwam was een totale verrassing. Hij stond namelijk redelijk laag op de lijst en de PvdA scoorde veel beter dan verwacht. Hij kwam er pas in toen ministers en staatssecretarissen uit de PvdA-fractie vertrokken. Doordat beide heren erin kwamen, groeide hun machtsbasis exponentieel binnen de fractie.

Spiegels in liften

In de politiek is het van belang dat je iets voor elkaar krijgt,beide heren kregen helemaal niets voor elkaar (Öztürk’s grootste verdienste was dat er spiegels opgehangen werden in de liften van de Tweede Kamer), maar het feit dat je op het pluche zit namens je achterban kan natuurlijk ook van belang zijn.

Selçuk Öztürk is een typische Turkse politicus van het type centraal-Anatoliër/Limburger. Hij is gelieerd aan Diyanet (directoraat geloofszaken dat onderdeel is van de Turkse Staat) en dat is meteen de tweede club die onder curatele is gesteld.

Kindermisbruik

De derde club onder curatele is de islamitische sekte Süleymanci, die de machtsbasis van Kuzu vormt. De Süleymanci is een strengreligieuze islamitische beweging die is ontstaan rondom Süleyman Hilmi Tunahan. Blijkbaar is Tunahan Kuzu zelfs vernoemd naar deze sekteleider en hij heeft in Nederland op internaten van de sekte gezeten. Kuzu is een islamitische fundamentalist van het geciviliseerde soort. Er schijnt sprake te zijn van een despotisch bestuur binnen de Süleymanci en er hebben zich schandalen voorgedaan met betrekking tot kindermisbruik en geldzaken. Tevens is het zo dat de Süleymanci net als andere Turks islamitische sektes, zoals de Gülen-beweging (de vierde onder curatele gestelde organisatie) fondsen hebben opgericht die, in het geval van de Gülenbeweging, miljarden euro’s in kas hebben.

Heimat-clubjes

De heren zeggen dat ze wegliepen van de PvdA om Asscher’s integratiebeleid, maar het gaat uiteindelijk om de kritische blik die geworpen zal worden op hun ‘Heimat-clubjes’. Bovendien schijnt de ‘Lange Arm‘ van de Turkse Staat aanwezig te zijn in een aantal Turks-Nederlandse verenigingen.

Pas nú hebben Kuzu en Öztürk het over ‘bruggenbouwen’ en heeft Kuzu het opeens over het feit dat hij er voor alle Nederlanders zou zijn. NIDA, de islamitische partij uit Rotterdam, draagt dit riedeltje ook voortdurend uit.

De realiteit is echter dat het conservatieve soennieten zijn die weinig moeten hebben van alevieten, homoseksuelen en niet-praktiserende moslims die soms een biertje drinken. Als dat wel zo zou zijn, waarom zijn Kuzu en Öztürk dan zo boos wanneer hun ondoorzichtige machtsbases onder de loep worden genomen? Zouden ze ook zijn weggelopen bij de PvdA als liberale Turkse (seculiere) organisaties onder de loep zouden worden genomen? Nee, natuurlijk niet. Dus hoezo: “Wij zijn er voor álle Nederlanders”? Zij zijn er niet eens voor álle Turkse Nederlanders.

Nieuw Islamitisch Ensemble

Wat gaan de conservatieve Turks Nederlandse politici, van de PvdA, D’66 en zelfs GroenLinks die momenteel in de gemeenteraden en de Staten zitten, nu doen? Mijn voorspelling is dat zij zich op enig moment zullen gaan aansluiten bij NIDA, zoals Kuzu en Öztürk willen. De Haagse Islamdemocraten van Hasan Kücük zal zich tevens aansluiten bij een levensvatbaar ‘Nieuw Islamitisch Ensemble’: NIE(DA), met een potentie van drie zetels in de Kamer. Het vertrek uit de PvdA-fractie van Kuzu & Öztürk zal een ‘kettingreactie van eenheid’ tussen conservatief -islamitische Nederlanders veroorzaken. Tegelijkertijd zal er veel meer samensmelting tussen Marokkanen en soennitische Turken ontstaan. Exact zoals gebeurde in Rotterdam, waar NIDA een enorme zege behaald heeft met behulp van de Turks soennitische stem en dit trucje willen ze nu landelijk over gaan doen. Een significant gedeelte van de stemmen op NIDA, kwam van Milli Görüs-sympathisanten.

Ondertussen heerst er een slecht klimaat in Nederland waarin nog steeds geldt wat mensen zoals ik al veel langer zeggen: dat het tijd wordt dat ‘autochtone’ Nederlanders leren accepteren dat er wel degelijk racisme is in Nederland en dat tegelijkertijd ‘vage’ sektes of verenigingen onder de loep genomen dienen te worden. Beide zaken beginnen langzamerhand bij het establishment door te dringen. Immers, Kuzu en Öztürk zijn weg, maar Keklik Yücel en Yasemin Çegerek, de ‘echte’ progressief-Turkse PvdA-Kamerleden, zitten nog in de PvdA-fractie.