Nodig anno 2016: cursus ‘niet aanranden’ voor nieuwkomers

07-01-2016 13:56

Welkom allemaal, fijn dat jullie tijd hebben kunnen vrijmaken voor deze cursus “Westerse vrouwen.” We gaan er lekker tegenaan met ons allen, het is een hands-on aanpak van het vrouwen-issue voor jullie, andersculturelen. Pak allemaal even afbeelding 1.3 in je cursusmap erbij:

Screen Shot 2016-01-07 at 11.36.17 AM

We gaan mindmappen, groepsgewijs de vrouw benaderen en zeggen wat je denkt. Wees niet bang, er is niets goed of fout, alle gedachten en emoties mogen er zijn. Ik noteer jullie commentaren op deze flip-over. De figuur links, van boven naar beneden, wat valt jullie op? Begin bij het hoofd? Gedachten, iemand? Er zit geen doek omheen, klopt. Dan is het een sletje, o-kee, schrijf ik erbij. Geen tieten, ja, maar die moet je er even bij denken, dit is een schematische voorstelling he.

Aanraakplaatje

Hoho, je mag de borsten er wel bij denken maar het is niet de bedoeling dat je die er in je cursusmap bij tekent, op zich. En zoals jij ze tekent denk ik dat deze dame altijd rugpijn heeft, haha. De billen zien we ook niet nee, die zitten immers aan de achterkant. Die mag je dus grijpen en knijpen? Eh nee, dit is geen plaatje van wat je per se niet mag aanraken bij een Westerse vrouw. Je moet er gewoon als geheel van af blijven. Van alles. Voor- en achterkant.

Goed gezien, de armen vallen losjes langs de romp. Wat zegt dat over deze vrouw, denken jullie? Is ze ontspannen, bang? Ze wil geneukt worden. Ehm en hoe zie je dat dan? Omdat het een Westerse vrouw is, okee maar daar hadden we het net al even over, dat is dus niet per definitie zo he. Omdat ze haar armen naar beneden houdt. Oh je bedoelt dat ze geen armlengte afstand houdt? Ja ik denk dat daar iets mis is gegaan met jullie interpretatie van een oud, belangrijk boek. Ja ik weet wat de koran over vrouwen zegt, in dat licht bezien hebben jullie gelijk, maar ik doelde op ons wetboek van strafrecht.

Westerse rape culture

Anyway. Tweede rij plaatjes. Daar hoort deze instructie bij. Dat hoofdje, dat is een feminist, dat zie je aan het korte haar. Als het in kleur was, zou je zien dat het paars, blauw, rood of roze was. Feministen zijn de vrouwen die vinden dat mannen zwijnen zijn en dat ze vrouwen nooit mogen aanraken, maar als jullie het doen geven ze de schuld aan westerse rape culture, kapitalisme en islamofobie. Daarmee geven zij dus eigenlijk aan dat ze jullie niet als volwaardige mannen beschouwen, dat is een theorieles in het volgende hoofdstuk ‘Testosteronbommen ont’man’telen” dus daar kom ik op terug. Verder kun je feministen herkennen aan het feit dat ze naar voeten ruiken, vandaar die tekeningetjes.

Rechterkolom, nou jongens, nu wordt het spannend! Wat zijn dit? Handen, heel goed. Gaan we een spiegeloefening doen. Wijs op de tekening links aan, waar jij jouw handen op een vrouw mag leggen. Nou, jullie zijn redelijk eensgezind, jullie tekeningmevrouw is duchtig betast. Draaien we het om: stel je voor dat deze handen aan een vrouw toebehoren. Zij begroet jou, en steekt haar hand uit. Wat zegt jullie culturele achtergrond daar over? Een armlengte afstand bewaren, en beslist niet schudden, die hand.

Okee, lastig klasje dit. Misschien moeten we Westerse vrouwen een andere gedragsregel aanleren om aanranding te voorkomen: probeer groepjes nieuwkomers een hand te geven.