Buitenland

Berlijnse onderwereld volledig in handen van extreem gewelddadige Arabische clans

12-04-2016 17:49

De Berlijnse onderwereld is volledig in handen van Arabische clans, families die in de jaren zeventig vorige eeuw van Libanon naar Duitsland zijn geëmigreerd. De Arabische clans kenmerken zich door extreem geweld en gewelddadige acties, liefst midden op de dag in het drukke stadscentrum. Dit blijkt uit een rapport dat in handen is van Die Welt.

Opvallend is dat de clans de laatste tijd steeds meer proberen te rekruteren onder vluchtelingen bij asielzoekerscentra. Vooral jonge, gezonde en sterke mannen worden gezocht zodat die fysiek zware misdaad als inbraken en het beroven of bestrijden van andere bendes kunnen opknappen.

Vluchtelingen

Vluchtelingen zijn een makkelijke prooi voor de criminelen: ze kunnen de vluchtelingen in hun eigen taal aanspreken en maken ze wijs dat ze in Duitsland toch geen kans hebben. “Ze worden zo geïndoctrineerd dat ze de gevangenis beter vinden dan terug naar de oorlog”, tekent Die Welt op.

De bendes zitten in de drugshandel, beheren een gedeelte van het inbrekersgilde en exploiteren de Berlijnse prostitutie. Hierbij worden zowel pooiers als hoeren afgeperst om ‘beschermingsgeld’ te betalen, zoals gebruikelijk is bij mafia.

Gewelddadig

Insiders waarschuwen dat de Arabische criminelen zeer gewelddadig en gevaarlijk zijn en ‘voor niets of niemand respect kennen’ en inmiddels zijn doorgedrongen tot alle structuren van de Berlijnse onderwereld. “De hoofdstad is verloren. Het zal nooit meer zo zijn zoals het 20 jaar geleden was”, aldus de onderwereldinsider.

Een officier van justitie zegt zich grote zorgen te maken over het gebrek aan respect voor de politie, terwijl de wet ontoereikend lijkt te zijn om de bendes te kunnen aanpakken. “Ze worden rechtstreeks uit Libanon gefinancierd. Maar als wij medewerking vragen aan de Libanese autoriteiten om bewijzen te verzamelen voor die geldstromen krijgen we niet eens antwoord.”

“Als we bij een crimineel thuis 150.000 euro in contanten aantreffen moeten we volgens de wet bewijzen dat het crimineel verkregen geld is, ook al heeft de verdachte een uitkering van 1000 euro per maand. En dankzij nieuwe smartphones kunnen we niemand meer afluisteren. De bendes weten dat. En dan nog: we hebben een tekort aan mankracht. Het duurt maanden voordat we voldoende hebben om iets te kunnen ondernemen. Tegen die tijd is de buit al verdeeld en zijn de daders gevlucht.”

Volgens Die Welt is is de strijd tegen de bendes ‘een strijd waarbij je niet mag hopen op een overwinning’.

Berlijn is overigens niet de enige Duitse stad waar de onderwereld is gebeiroetiseerd. Ook onder andere Bremen en grote steden in het Ruhrgebied vechten tegen de Arabische georganiseerde misdaad.