Politiek

PvdA-Europarlement wil Griekse schulden kwijtschelden

27-05-2016 08:57

De Europese fractie van de PvdA wil een groot gedeelte van de schuld die Griekenland heeft kwijtschelden. Het zou dan gaan om zo’n 140 miljard euro die de Europese landen moeten afschrijven. Dat laat PvdA-EuroparlementariĆ«r Paul Tang weten aan de Volkskrant.

Volgens Tang is het kwijtschelden van de schulden noodzakelijk om Griekenland ooit weer helemaal zelfstandig te kunnen laten functioneren. “Steeds nieuwe bezuinigingen en steeds nieuwe hervormingen duwen het land steeds dieper in de put. En van een kale kip kun je niets plukken. Ik vind dat we over moeten gaan naar kwijtschelding. Het taboe erop moet van tafel”, aldus Tang.

Het gaat overigens niet om het kwijtschelden van de totale Griekse schuldenlast. Na het kwijtschelden van 140 miljard euro zou de staatsschuld van Griekenland 100 procent van het bruto binnenlands product bedragen. Nu is dat nog 180 procent. Tang: “Dat is nog een forse schuld maar hanteerbaar. Het is eerlijker en duidelijker dan de huidige regeling. Als we de Grieken echt willen helpen, moet een deel van schuld verdwijnen.”

Minister van financiĆ«n Jeroen Dijsselbloem, ook PvdA, ziet helemaal niets in het voorstel van zijn Europa-collega. “Voor het kwijtschelden van 150 miljard euro is natuurlijk geen enkel draagvlak. En Tang kijkt ten onrechte alleen naar de omvang van de schuld en niet naar de zeer lage rente en de lange tijd die Griekenland krijgt om deze af te lossen.”