Terreur in Amsterdam-Noord, bewoners in eigen tuin overvallen

06-06-2016 21:51

Roofovervallen, autobranden, intimidatie en nu zelfs ook overvallen in mensen hun eigen achtertuin. De bewoners van Banne Buiksloot in Amsterdam-Noord zijn doodsbang en durven niet meer alleen ‘s avonds de straat op. En de gemeente? Die zegt steeds toe ‘vaker te laten surveilleren’ en ‘meer cameratoezicht‘ in te zetten.

Al maandenlang terroriseert een jeugdbende de hele buurt en al maandenlang verandert er niets. Het lijkt wel alsof de bewoners van de wijk in Amsterdam-Noord aan hun lot worden overgelaten. Hier kunt u al wel een beetje zien waardoor dat komt (we gaan er vanuit dat in dit geval één smoelenboek meer zegt dat duizend woorden).

Taakstrafje

Inmiddels heeft de gemeente al cameratoezicht ingezet, straatcoaches, BOA’s en meer politie, maar het helpt allemaal niets. Als er al tuig wordt opgepakt dan zorgen Openbaar Ministerie en rechter er wel voor dat het tuig met een taakstrafje snel weer op straat staat. Zoals in elke buitenwijk van elke Europese stad inmiddels het dweilen met de kraan open standaard praktijk is door een falende rechtstaat.

Uiteraard heeft de gemeente ook een ‘actieplan opgesteld’ (ongetwijfeld met als doel tot een evaluatie te komen inclusief de expertise van externe maar gesubsidieerde consultants) maar heeft dat tot op heden, verrassend genoeg, ‘niet geleid tot het gewenste resultaat’. En dat na maanden waarin ‘elke dag wel sprake was van een heftig incident’.

Regentesk bestuurlijk wanbeleid

De bewoners lijken inmiddels al te hebben geaccepteerd dat er voorlopig weinig zal veranderen. Wie in Nederland eenmaal slachtoffer is van buurtterreur door reljeugd zal ofwel moeten verhuizen ofwel moeten wachten tot de reljeugd in kwestie is opgegroeid. Zo is het altijd gegaan in de oude wijken, zo zal het altijd blijven gaan. Tegen regentesk bestuurlijk wanbeleid en een te soft strafklimaat (gecombineerd met te weinig politie en een overspannen OM) kunnen geen duizenden Fortuyn-revoluties op.

“Het is gewoongoed geworden helaas”, zo verzucht een buurtbewoner tegen AT5. En hij zal niet de enige zijn die daar zo over denkt. Achter de dijken zijn de polders al lang speelplaats van criminelen geworden, met dank aan geïnstitutionaliseerd wegkijken en ‘tolerantie’.

Het is maar te hopen dat het tuig niet ook van allochtone afkomst is wan dan lopen de slachtoffers van deze terreur ook nog eens het risico voor ‘racist’ te worden uitgemaakt. Al zullen ze ook dat al wel gewend zijn in Banne Buiksloot.