Regio

Marokkaanse en Ethiopische jongeren terroriseren centrum van Veghel, al zes jaar lang

12-06-2016 12:27

In het Brabantse Veghel zijn inwoners en ondernemers van het centrum alweer tijden lang slachtoffer van terreur door rellend jong tuig. Bij één winkelier is zijn rolluik twee keer in een week tijd kapotgetrapt en sommige bewoners durven ‘s nachts de straat niet meer op, zo meldt Omroep Brabant.

Het tuig gooit met vuurwerk, sloopt winkels en straatmeubilair, gaat ‘s nachts ‘joelend over straat’ en burgers worden soms zelfs bekogeld met voorwerpen of mishandeld.

Zes jaar

Deze terreur door jongeren van voornamelijk Marokkaanse en Ethiopische afkomst is nu al meer dan zes jaar gaande, vertellen buurtbewoners aan Omroep Brabant, maar de laatste tijd wordt hun gedrag ‘steeds angstaanjagender‘. Buiten op het balkon zitten doen sommige bewoners niet eens meer omdat ze niet willen worden uitgescholden en onlangs zou één van de jongeren zelfs een rollator onder een oudere vandaan hebben getrapt.

De jongeren zelf lijken nergens bang voor te zijn. Zo riepen ze tegen een bewoner: “Bel de politie maar, is goed voor mijn conditie!” en uit een video-opname die door een bewoner is gemaakt blijkt dat de jongeren ‘rotzooi trappen in het centrum gewoon lachen’ vinden.

‘Ik begrijp de zorgen van de bewoners’

Maar de gemeente lijkt, zoals ook in bijvoorbeeld Ede, Amsterdam-Noord en Gouda het geval is, beslist niet bij machte iets aan het probleem te doen. De burgemeester van Veghel, Ina Adema (VVD), wil alleen schriftelijk op vragen van Omroep Brabant reageren:

 

“Ik begrijp de zorgen van de bewoners. Het is bijzonder vervelend dat bewoners overlast ervaren en we nemen dit dan ook zeer serieus. Er is nauw overleg met politie, instanties én natuurlijk bewoners om te bekijken hoe we de overlast kunnen tegengaan.”

 

Wel hebben bewoners inmiddels meerdere gesprekken gevoerd met de burgemeester en vertegenwoordigers van de gemeente, zou de politie ‘extra surveilleren’ en worden er binnenkort videocamera’s opgehangen.

Hieronder de Veghelse hangjeugd in kwestie: