Binnenland

Erdogan-stemmend GroenLinks gemeenteraadslid Ilhan Tekir mag aanblijven

15-08-2016 11:38

Vorige week kwam Gorinchems GroenLinks-gemeenteraadslid Ilhan Tekir in opspraak na een interview met de Volkskrant, waarin hij aangaf op Erdogan te stemmen en niets te begrijpen van de kritiek over de Lange Arm van Ankara in de Nederlandse samenleving en politiek. Ook was de gebrekkige integratie van Turken natuurlijk allemaal de schuld van Nederland.

GroenLinks had toen natuurlijk weinig keus meer, zoals Amsterdamse fractievoorzitter Rutger Groot Wassink ook meteen aangaf op twitter, dan Tekir voor de keus te stellen: Erdogan, of GroenLinks, allebei kan gewoon niet.

Maargoed, GroenLinks en realiteitszin, het is en blijft een nog ongelukkiger combinatie dan zowel een islamofascistische dictator als een vrijzinnig-progressieve partij steunen. Dus besloot GroenLinks partijvoorzitter Marjolein Meijer dat Tekir (slachtoffer, graag genuanceerd knuffelen en lagere standaarden op toepassen) gewoon mag blijven zitten als raadslid.

‘Stem op Erdogan doet niet terzake’

“Het gaat erom dat hij in Gorinchem zich gedraagt en handelt volgens de beginselen van GroenLinks”, licht Meijer desgevraagd toe in het AD. “Dat hij vervolgens stemt op de partij van Erdogan, is geen eenvoudige combi, aangezien wij ons als partij grote zorgen maken over hoe Erdogan bezig is de rechtsstaat aan te tasten in Turkije. Maar voor het werk van Ilhan in Gorinchem doet het niet ter zake.”

Ah okee. Maar natuurlijk. Je stemt op een nationalistische, islamistische potentaat die in eigen land kritische stemmen met wortel en tak uitroeit, maar hier in Nederland moet het allemaal gewoon kunnen en is het verenigbaar met een functie als bestuurder. Dit terwijl de onderlinge Turkse twisten zich ook al op Nederlandse bodem met geweld en dreiging manifesteren. Ziehier de door en door rotte deugmoraal van GroenLinks. Vrijheid en democratie zijn bij hen niet in goede handen.