Buitenland

Asielzoekers verdacht van groepsverkrachting gehandicapte vrouw Zweden, burgers vallen azc aan

10-10-2016 17:30

In het Zweedse plaatsje Visby, op het eiland Goltland, is vorige week een rolstoelgebonden vrouw van in de dertig slachtoffer geworden van een groepsverkrachting. De daders zouden asielzoekers zijn en de verkrachting zou hebben plaatsgevonden in een onderkomen dat speciaal is bedoeld voor asielzoekers.

Althans, dat is wat boze burgers en Zweedse neo-nazi’s van de Nordic Nazi-beweging beweren. De Zweedse politie weigert verder elk commentaar en hanteert standaard het beleid om geen afkomst of huidskleur te benoemen. De Zweedse politie heeft het hele persbericht over deze verkrachting zelfs weer van Facebook verwijderd, omdat er teveel hatelijke en racistische commentaren onder verschenen. Voorlopig worden de reacties gemodereerd.

Na de verkrachting werden vrij snel zes verdachten opgepakt, maar door gebrek aan bewijs dezelfde dag nog vrijgelaten. De verdachten ontkenden alles.

Niet veel later gingen er op social media ook foto’s en een video rond van wat de verdachten zouden zijn, allen asielzoekers. Er was, en is, echter nog steeds geen enkele zekerheid of de genoemde en vertoonde verdachten ook inderdaad de verdachten zijn, laat staan de daders.

Een groep van zo’n honderd woedende burgers hield vervolgens in Visby een protestmars van het plaatselijke politiebureau naar het asielzoekersonderkomen waar de vrouw zou zijn verkracht. Later die dag werd een asielzoekerscentrum met stenen bekogeld.

Weer een dag later werd opnieuw een asielzoekerscentrum bekogeld. Voor de Zweedse autoriteiten reden alarm te slaan en extra politie te sturen. Zo’n 60 agenten werden in Visby gestationeerd. Omdat het in de dagen daarna rustig bleef zal een gedeelte van de extra agenten het stadje weer verlaten.

Het is tot op heden onbekend wat de afkomst van de verdachten is en of de eerder aangehouden verdachten inderdaad asielzoekers waren. Wel bekend is dat de vrijgelaten mannen nog steeds als verdachten worden beschouwd.