ThePostOnline

ISIS lijdt verlies, islamitische terreurdreiging Europa groter, plannen voor aanslagen nabije toekomst

02-12-2016 11:06

De terreurbeweging Islamitische staat (ISIS) beraamt nieuwe terroristische aanslagen in Europa, terwijl deze extremisten in hun ‘kalifaat’ in Syrië en Irak verliezen lijden. Dit stelt de Europese politieorganisatie Europol in een vrijdag gepubliceerd rapport.

Tientallen ISIS-terroristen zouden al in Europa zijn en in de nabije toekomst een aanslag willen plegen. Het meest waarschijnlijk is dat Frankrijk het doelwit is, maar ook België, Duitsland, Groot-Brittannië en Nederland zouden het doelwit kunnen zijn.

Om wat voor aanslagen het gaat, is niet duidelijk. Het kunnen aanvallen in groepsverband zijn of zelfmoordaanslagen van enkelingen. In de visie van de terreurplanners van ISIS waren de aanslagen die vorig jaar en dit jaar in België en Frankrijk werden gepleegd, een groot succes.

De terroristen hadden verschillende werkwijzen en doelwitten. Zo werden onder meer de redactie van het Franse weekblad Charlie Hebdo, muziektheater Bataclan in Parijs, patrouillerende politieagenten, een priester, de luchthaven van Brussel en het publiek bij een vuurwerkevenement in Nice aangevallen.

In Nederland waarschuwde Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) Dick Schoof half november nog voor terugkerende jihadisten. Momenteel zijn nog ongeveer 190 van de in totaal 270 naar het ‘kalifaat’ getrokken Nederlandse jihadisten in Syrië en Irak.

anp