Buitenland

DNA-bewijs: Afghaanse vluchteling (17) verkracht en vermoordt dochter (19) hoge EU-functionaris Duitsland

04-12-2016 12:01

 

Tekst na afbeelding:

screen-shot-2016-12-04-at-11-42-49
Slachtoffer Maria Ladenburger

 

De 19-jarige geneeskundestudente Maria Ladenburger die 19 oktober verkracht en vermoord werd gevonden in het Duitse Freiburg is waarschijnlijk slachtoffer geworden van een 17-jarige minderjarige alleenstaande asielzoeker uit Afghanistan die in een Freiburgs gastgezin verbleef. Dat maakte de politie van Freiburg vrijdag bekend. De verdachte kon worden opgespoord dankzij DNA van een enkele haar die bijĀ het slachtoffer werd gevonden. Het slachtoffer is de dochter van ‘een hoge EU-functionaris’, meldt FAZ.

Het is nog onbekend of dader en slachtoffer elkaar kenden of dat de studente willekeurig slachtoffer is geworden. De politie onderzoekt nu of er ook een verband is met de moord en verkrachting van de 27-jarige Carolin G. in november in Freiburg. G. vertrok van huis om te gaan joggen maar keerde niet meer terug. Zij werd later verkracht en vermoord aangetroffen.

Etnische achtergrond

Nu de dader is opgespoord aan de hand van DNA barst in Duitsland de discussie weer los over het grondwettelijke verbod op het achterhalen van etnische achtergrond door middel van DNA. In Duitsland mag de politie uit DNA alleen geslachtskenmerken en overige unieke persoonskenmerken gebruiken. Informatie over huidskleur, ogenkleur, haarkleur of etnische achtergrond kan in de rechtbank niet worden gebruikt als bewijs.

De verdachte is in dit geval dan ook niet achterhaald doormiddel van zijn huidskleur: de polizei heeft beelden van bewakingscamera’s bekeken om te zien of mannen met dezelfde kleur haarverf als de bij het lichaam gevonden haar zich rond de vermoedelijke tijd van overlijden in de buurt van het slachtoffer bevonden.

Tekort aan agenten

In Freiburg klaagt de polizei inmiddels al meer dan tien jaar over een chronisch tekort aan personeel terwijl de criminaliteit steeds meer toeneemt. Sinds de instroom van vluchtelingen neemt vooral de kleine criminaliteit toe. Ook is er, op de twee recente verkrachtingsmoorden na, sprake van meer aanrandingen. Bij het station van Freiburg veroorzaakt een groep jonge vluchtelingen overlast en maakt zich schuldig aan onder andere drugshandel.

Inmiddels heeft de deelstaatregering 25 extra agenten beloofd aan Freiburg.

Dochter van Clemens Ladenburger

Volgens haar Facebook-profiel was Maria Ladenburger lid van de groep ‘Towards a new solidarity‘. Ook gaan op social media screenshots rond waaruit blijkt dat Ladenburger lid was van een Facebookgroep die geld inzamelde voor vluchtelingen in Freiburg.

Maria Ladenburger was de dochter van dr. Clemens Ladenburger, sinds 2008 ‘assistent van de directeur-generaal juridische dienst van de Europese Commissie‘ in Brussel.

Tijdens de uitvaartdienst van Maria Ladenburger werd door de ouders gecollecteerd voor de bouw van een kerk in Bangladesh en voor het Freiburgse studenteninitiatief Weitblick Freiburg. Deze laatste zet zich in voor vluchtelingen in Freiburg. Zo voeren ze onder andere actie tegen de deportatie van uitgeprocedeerde asielzoekers.