ThePostOnline

Ophef in Turkije om AKP-seksboekje

16-12-2016 18:23

Zowel de Turkse regering als de oppositie zijn kritisch over een islamitisch geïnspireerd boek met seksadviezen aan pas getrouwde stellen. Het werkje, dat was uitgegeven door een gemeente in het westen van Turkije, bevat diverse suggesties die tot ophef leidden. Zo konden jonge koppels beter “niet praten tijdens de seks” omdat hun ongeboren kind dan wel eens “een stotteraar kon worden”.

Volgens nieuwssite Hürriyet werd vrouwen in de gemeente Kütahya, waar de islamiserende AK Parti (AKP) van president Erdogan de scepter zwaait, geadviseerd hun echtgenoten “te gehoorzamen, vooral ook te zwijgen en direct te verontschuldigen als de man boos is”. Uit het boek bleek verder het nut van polygamie, dat “competitie creëert tussen de echtgenotes” waardoor het aantal echtscheidingen kon dalen.

Fatma Kaplan Hürriyet, parlementariër namens oppositiepartij CHP, zei dat de publicatie van Erdogans onderknuppels bestond uit “fantasieën en immorele teksten”. “In het boekje worden ballet en theater trekpleisters van demonen genoemd”, aldus de politica. Volgens haar stond er ook dat kinderen vanaf hun tiende uit te huwelijken zijn, en verder behoren de dames natuurlijk niet buiten te sporten. Hürriyet: “Het boek moedigt geweld tegen vrouwen aan door te schrijven dat een echtgenote meer van je zal houden als je haar slaat.”

Onderwijsminister İsmet Yılmaz  uitte ook kritiek op de uitgave, die hij “primitief en onwetenschappelijk” noemde. Volgens hem is het secularisme overigens juist “versterkt” tijdens het AKP-regime.